Expoziție-eveniment la MNAR: „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-eveniment-la-mnar-atelier-de-front-artisti-romani-in-marele-razboi/

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) ne invită miercuri, 23 august, de la ora 18.00, la vernisajul expoziţiei „Atelier de front. Artişti români în Marele Război”, la parterul Galeriei Naţionale.

Un articol de Liliana Matei|19 august 2017

Expoziţia-eveniment „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” marchează contribuția artiștilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial. Creațiile unei întregi pleiade de artiști mobilizați depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneității imediate, directe, și participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile și desenele realizate de aceștia fiind menite unui viitor Muzeu Militar. Ele consemnează viața de pe front și din spatele frontului în scene de un tragism adesea conținut, câteva dintre lucrări fiind expuse pentru prima oară cu prilejul „Expoziției Artiștilor Mobilizați de Marele Cartier General al Armatei”.

O scenografie sugestivă, inspirată de structura tranșeelor și a liniilor de front, recreează atmosferă traumatizantă a războiului și accentuează emoțional mesajul celor peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați, printre care îi regăsim pe Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

Operelor din patrimoniul MNAR li se alătură lucrări și documente împrumutate cu generozitate de Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești.

O selecție din expoziția de față va fi itinerată ulterior la Roma în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului.

Curator: Alina Petrescu

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Galeria Națională (parter)

Perioada: 23 august 2017 – 28 ianuarie 2018

Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00 – 19.00 (până la 30 septembrie) / 10.00 – 18.00  (octombrie – decembrie)

Bilet de intrare: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

 

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.