Expoziţiile „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României”, anul acesta, la MNIR
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitiile-comorile-chinei-si-aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-anul-acesta-la-mnir/

Expoziţiile de amploare „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României” vor fi organizate anul acesta, în perioadele mai – august, respectiv septembrie – decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, anunţă instituţia. Potrivit instituţiei, „Comorile Chinei” va fi o expoziţie de o importanţă excepţională, cuprinzând artefacte din patrimoniul cultural […]

Un articol de Andrada Văsii|5 februarie 2013

Expoziţiile de amploare „Comorile Chinei” şi „Aurul şi argintul antic al României” vor fi organizate anul acesta, în perioadele mai – august, respectiv septembrie – decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, anunţă instituţia.

Potrivit instituţiei, „Comorile Chinei” va fi o expoziţie de o importanţă excepţională, cuprinzând artefacte din patrimoniul cultural al Chinei şi va fi organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din China. Cu acest prilej vor fi prezentate 101 de exponate, care includ obiecte de bronz preistorice, figurine din Armata de teracotă (dinastia Qin), bunuri culturale legate de Drumul Mătăsii (dinastiile Han şi Tang), şi alte bunuri culturale (dinastiile Song, Yuan, Ming şi Qing).

Armata de teracotă a fost descoperită în anul 1974. Pe locul sitului a fost construit şi un muzeu, în acelaşi an. Estimările arată că sunt peste 7.000 de soldaţi, 100 de care şi 100 de cai în cele trei arii cercetate. Toate statuile sunt în mărime naturală, soldaţii având între 1,7-1,9 metri înălţime, iar caii, aproximativ 1,5 metri înălţime şi 2 metri lungime. Armata de teracotă oferă importante informaţii lumii moderne despre organizarea militară, cultura şi arta în timpul dinastiei Qin.

Pe de altă parte, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” îşi propune să reunească unele dintre cele mai reprezentative piese arheologice din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, obiecte datate din neolitic până în secolele VI-VII e.n. Expoziţia va fi vernisată mai întâi la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, urmând să fie itinerată în cel puţin 12 muzee din România. La acest eveniment au confirmat participarea, alături de MNIR, 31 de instituţii muzeale din toată ţara.

Dintre piesele selectate, unele se află în expoziţia Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce altele, deşi cunoscute prin publicaţii de specialitate, sunt încă păstrate în depozite. Reunind un patrimoniu valoros, expoziţia va oferi o succesiune de stop-cadre, prilejuind o incursiune în timp, din neolitic până în secolul al VII-lea e.n.

 

Sursa: Mediafax

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.