Expozițiile MAD(e) in Romania #rezistă, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitiile-made-in-romania-rezista-la-timisoara/

MAD(e) in Romania, unul dintre cele mai importante evenimente de cultură şi artă contemporană din Timişoara, continuă cu inaugurarea, săptămâna aceasta, a două noi expoziţii de afişe activiste şi sociopolitice, dar şi cu o serie de discuţii ale unor regizori de film cu vizionarea producţiilor lor angajate social şi politic, alături de mulţi alţi invitaţi.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2018

Marți, 30 octombrie, de la ora 18, Galeria Pygmalion va găzdui vernisajul a două expoziții #MadXinRomania care vor prezenta o serie de afișe activiste și sociopolitice, reflectând relația dintre problemele lumii înconjurătoare, conștiința socială și manifestările artistice ce militează pentru schimbare, anunţă organizatorul, Asociația Culturală Contrasens.

Expoziţiile sunt parte a două proiecte puternice și recunoscute pentru discursul lor critic – Răcnet 2.0 – Afiș sociopolitic, un proiect al celor de la Graphic Front, şi A4Activism – O istorie a afișului activist și a organizațiilor societății civile, un proiect al Agenției Creionetica.

Seara va fi completată de o dezbatere filosofică cu Alex Condrache, prozator cu studii în filosofie și jurnalism, doctorand în Canada, pe tema Fără nostalgii, dar cu optimism. De la intelectuali și „Rezistența prin Cultură”, la hipsteri și protestele #rezist.

Miercuri, 31 octombrie, fondatorul campaniei “Corupția Ucide”, Florin Bădiță, va vorbi, de la ora 18, la Casa Artelor, despre responsabilitatea civică pe care ar trebui să o avem într-o societate și despre nevoia clară de schimbare, publicul fiind invitat să rămână apoi la proiecția filmului Everyday Rebellion, un documentar care arată cum formele de protest non-violente și nesupunerea civilă pot schimba lumea.

Joi, 1 noiembrie, tot la Casa Artelor, începând cu ora 18, va fi o seară în care se vor examina realitățile sociale și politice din România, cu focus pe acțiunile colective și de protest, avându-i ca invitați pe Ruxandra Gubernaț, jurnalist, cercetător și documentarist, alături de Henry Rammelt, doctorand în Științe Politice. De la ora 20, va avea loc proiecția filmului documentar Portavoce, care urmărește emergența unor tipuri alternative de interacțiune culturală în România care au contribuit în timp la dezvoltarea unui nou tip de societate civilă responsabilă pentru protestele de amploare din ultimii ani

Finalul de săptămână aduce cu el o discuție despre protestele politice din România, cu Mădălina Roşca şi Paul Arne Wagner, realizatori de film documentar, și alte două întâlniri cu discuții despre feminism și curatoriat alături e Olivia Nițiș, iar Ileana Pintilie va povesti despre raportul public-privat și sfera publică secundară în România în perioada comunistă.

Colateral cu evenimentele din proiectul MAD(e) in Romania, va începe festivalul de teatru DOM 100, iar vineri, 2 noiembrie, Asociația Culturală Contrasens aduce la Timișoara spectacolul de teatru Ne ştim de 100 de ani, în regia lui Ștefan Iordănescu, pe un text de Vlad Tăușance, având în distribuție actori din patru teatre și patru regiuni istorice, gândită să re-conecteze publicul cu istoria sa națională.

Participarea la toate evenimentele este gratuită.

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara (mai 2015), care promovează arta și cultura ca fiind un spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor pe care își propun să-i familiarizeze cu actul artistic şi cu actul creativ românesc contemporan. “Vrem să prezentăm pe piaţa de artă o ofertă culturală diversă, experimentală, multiculturală, conectată la fenomene contemporane, naţionale şi internaţionale”, declară Dana Sarmeș, președintele al Asociației Culturale Contrasens.

Foto: Expozițiile MAD(e) in Romania –

02
/06
/21

Gaep prezintă Meditation upon Measure (5 iunie – 31 iulie 2021), o incursiune în practica din anii ’80 a lui Mircea Stănescu, prin intermediul unui corp important de lucrări restaurate cu ocazia expoziției. Desfășurându-se pe ambele etaje ale galeriei, expoziția personală contextualizează această decadă de activitate a artistului atât în raport cu perioada mai recentă de creație, cât și în raport cu circumstanțele în care a debutat și a lucrat generația ’80.

27
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.