Faceţi-vă bagajele pentru o săptămână la Cinemascop!
https://www.ziarulmetropolis.ro/faceti-va-bagajele-pentru-o-saptamana-la-cinemascop/

Între 1-7 august, Grădina de vară din Eforie găzduieşte din nou proiecţii de film, dar şi multe alte activităţi şi surprize. Intrarea este liberă la toate activităţile. 

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2019

Festivalul Cinemascop îşi desfăşoară a doua ediţie, aşteptând publicul – din nou – la ateliere de creaţie pentru copii şi proiecţii de filme ce au loc în fiecare seară, dar şi picturi murale live, o expoziţie foto, bere cehă şi bomboane cadou, burgeri, bubble waffles şi vin.

Festivalul Cinemascop îi invită pe toţi nostalgicii şi curioşii în redeschisa Grădină de vară din Eforie Sud. După ce aceasta fusese abandonată timp de 14 ani, anul trecut, festivalul Cinemascop a fost pretextul de a o redeschide vizitatorilor, care au avut ocazia de a vedea din nou filme pe marele ecran al acestui cinematograf în aer liber.

Festivalul s-a dovedit a fi o necesitate. Pe de o parte, a oferit o alternativă de petrecere a timpului liber pe litoral. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele festivalului a fost atragerea atenţiei asupra spaţiilor de acest gen – grădini de vară şi cinematografe – care, din nefericire, sunt clădiri pe cale de dispariţie şi, iată, unele dintre acestea pot fi reîmprospătate pentru a-şi regăsi scopul pentru care au fost construite – proiecţiile de filme. Iar anul acesta, Cinemascop continuă.

În fiecare seară, începând cu ora 21:00, vor fi proiectate filme europene, precedate de un scurtmetraj din campania EUandME şi o animaţie cehă scurtă.

Programul proiecţiilor este următorul:

01.08 – filmul italian „Femeile din viaţa mea”, din partea Institutului Italian de Cultură
02.08 – „Mama ştie cel mai bine”, un film portughez oferit de Institutul Camões București
03.08 – filmul de aventură maghiar „Kincsem – Pariul Secolului”, venit de la Institutul Balassi
04.08 – animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele, „Aventuri fără pereche”
05.08 – filmul cehoslovac în regia lui Miloš Forman, „Balul Pompierilor”
06.08 – „Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, de la Ambasada Suediei
07.08 – documentarul românesc „Fotbal Infinit”, regizat de cunoscutul Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.

Primii 200 de spectatori ce vin la film primesc o bere cehă Budweiser Budvar cadou, însă şi în restul zilei sunt puse la bătaie 400 de pungi de bomboane M&M’s, pentru toţi doritorii de o mică pauză de dulce. Şi, dacă tot a venit vorba de dulce, Cinemascop va avea o zonă cu food truck-uri, unde veţi putea savura un bubble waffle sau vă veţi putea potoli foamea cu un burger apetisant. Nu uitaţi de vinul Jidvei, numai bun pentru a începe o seară de festival.

Dar Cinemascop nu se opreşte aici, pentru că a mai pregătit, ca şi anul trecut, ateliere de creaţie pentru copii, ce vor avea loc zilnic, între orele 16:00-19:00. Cei mici vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză. Atelierele sunt susţinute de către Koh-i-Noor, brandul ceh cunoscut pentru producţia de ustensile de creaţie şi de scris.

Toţi trecătorii şi vizitatorii vor putea să privească cum pereţii exteriori ai Grădinii de vară vor fi pictaţi live, deoarece doi artişti vor realiza picturi murale în timpul festivalului. Şi, rămânând în spectrul artistic, o expoziţie foto specială va putea fi vizitată, una care îndeamnă la privit trecutul şi prezentul staţiunii Eforie Sud, totodată aflând lucruri noi despre istoria staţiunii.
„Cinemascop este cel mai ambiţios proiect al Centrului Ceh Bucureşti, care ne-a scos din zona de confort şi ne-a pus faţă în faţă cu provocarea redeschiderii unui cinematograf ce era considerat pierdut, mai ales de localnici.

Prima ediţie ne-a adus o satisfacţie enormă, primind încurajări şi mulţumiri de la cei ce aveau amintiri cu această grădină, dar şi de la persoanele care au venit din curiozitate, unii pentru prima dată, într-un astfel de spaţiu. Odată cu a doua ediţie, consolidăm munca începută anul trecut şi, sperăm noi, întărim încrederea celor din jur că se poate face o schimbare. Suntem recunoscători colegilor noştri de la EUNIC România, partenerilor şi voluntarilor care ni s-au alăturat pentru a contura a doua ediţie a festivalului Cinemascop.” spune Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti, organizatorul festivalului.

Intrarea este liberă la toate activităţile. Mai multe detalii despre Cinemascop găsiţi aici.

Foto: Cinemascop – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.