Fazanul – încurcături amoroase de zile mari
https://www.ziarulmetropolis.ro/fazanul-incurcaturi-amoroase-de-zile-mari/

„Fazanul” a avut premiera pe 8 mai la Teatrul Nottara. Comedia bulevardieră, în regia tânărului Alexandru Mâzgăreanu, aduce pe scenă savoarea îndrăzneaţă a umorului burlesc. Timp de două ore, ispitele amoroase şi încurcăturile de situaţie se înlănţuie în ritmul alert al unui dans de samba.

Un articol de Teodora Gheorghe|12 mai 2015

„Fazanul” are la bază piesa lui Georges Feydeau, considerat a fi unul dintre cei mai de seamă dramaturgi ai Franţei. „Sub scânteietoarea suprafaţă a scrierilor lui Feydeau se ascunde o lume care stă să explodeze.” a spus Leonard Pronko despre Feydeau, descriind fidel caracterul înflăcărat al textelor marelui dramaturg.

Protagoniştii au probleme în amor. Chiar şi cei fericiţi. Mai ales ei. De fapt, aici fericirea şi nefericirea au o relevanţă nesemnificativă în comparaţie cu mecanismele diabolice ale comicului de situaţie care devine un personaj în sine. Eroii poveştii par mai degrabă marionete dirijate de un păpuşar ascuns îndărătul cortinei. Pişicherul se mai şi amuză pe deasupra, combinând sau schimbând culori, soţi, soţii şi amanţi. Un fel de „flori, fete şi băieţi” mutat în decorul unei lumi a adulţilor care se copilăresc, jonglând cu dragostea.

Spectacolul debutează mai puţin convingător, te cam pierde în zona artificialului. Personajele îşi îmbracă replicile într-un torent de vorbe care îţi asaltează auzul şi te depărtează de la firul acţiunii. Şi totuşi, pe parcurs, stridenţa interpretării se domoleşte, scoţând la iveală artificii umoristice valoroase.

Gabriel Răuţă şi Diana Roman în „Fazanul“

Gabriel Răuţă şi Diana Roman în „Fazanul“

Sunetele hazlii desprinse din desenele animate punctează ipocrizia, dar şi stângăcia bărbaţilor, prezentă îndeosebi în repertoriul lui Edmond Pontagnac. Cea din urmă contrastează cu pretenţia de „mascul alfa”, spulberată de fiecare dată de câte un incident ce-l plasează pe oropsit într-o situaţie ridicolă.

Luminile roz bombon sugerează, când şi când, o atmosferă fals romantică ce stârneşte instant amuzamentul sălii, mai ales dacă e vorba de farmecul „cuceritorului” Redillon (Cătălin Babliuc). Se face haz de romantism, dar şi de clişeele asociate înţelesurilor mai mult sau mai puţin descifrabile ale iubirii – eterna complicaţie a omenirii.

Întreruperile repetate constituie o altă sursă de umor. Actul amoros mult aşteptat de Redillon e veşnic condamnat de intervenţiile nedorite ale lui Gerome (Liviu Chiţu), spre frustrarea amorezului. În „Fazanul”, femeile au tocuri şi cocuri. Sub podoaba capilară etajată a lui Clotilde (Raluca Gheorghiu) se ascund straturile de supunere naivă. Mult mai rebele, cocurile lui Maggy (Diana Roman) seamănă cu două coarne menită să atace, să se impună, să manipuleze. În mod ironic, soţul ei este cel încornorat.

Şerban Gomoi întruchipează un Pontagnac genial, impresionând prin versatilitatea jocului cu fereastră spre complexitatea personajului. Mimica, gesturile dar şi glasul cu intonaţie şerpuitoare vorbesc despre parşivitatea don juanului jalnic, ale cărui manevre nu scapă nepedepsite, la fel cum nu scapă nesancţionată nici mica escapadă a lui Vatelin (Gabriel Răuţă).

„Pontagnac este şarmant, ambiţios, de neoprit în cuceririle sale amoroase, neînfricat până la proba contrarie, caracteristici de bază ale oricărui bărbat de lume.” îl descrie chiar Şerban Gomoi.

Mai puţin inspirată a fost prestaţia, modestă de altfel, a Ralucăi Gheorghiu în rolul soţiei lui Pontagnac. Personajul feminin a părut depersonalizat şi ţipător, în ciuda intenţiilor comice. Scenele care i-au avut ca protagonişti pe Domnul Pinchard (Ion Haiduc) şi soţia sa (Crenguţa Hariton) ar fi putut lipsi, constituind nişte timpi morţi în dinamica piesei.

Prezenţa lor în camera 39, deşi nu duce lipsă de poante drăguţe, devine la un moment dat un soi de interludiu incomod.

„Fazanul” este o piesă relaxantă, cu umor pe alocuri presărat cu clişee, dar care reuşeşte să-ţi smulgă hohote de voie bună.

INFO

Teatrul Nottara, Bucureşti

Fazanul, de Georges Feydeau

Regia: Alexandru Mâzgăreanu

Cu: Gabriel Răuță, Şerban Gomoi, Cătălin Babliuc, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu, Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Alexandru Suciu, Alexandru Mike Gheorghiu, Liviu Chiţu.

Rating: ●●●●○



05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

04
/12
/15

Sâmbătă, 5 decembrie, Teatrul Excelsior face un cadou tuturor copiilor organizând o reprezentaţie extraordinară a spectacolului Tărâmul Poveştilor – poveste muzicală de Stelian Milu, la Palatul National al Copiilor Bucureşti, de la ora 10.30, la Sala Mare.

04
/12
/15

Primăria Sectorului 3 organizează în perioada 6-23 decembrie, în parcul Alexandru Ioan Cuza, o serie de şapte evenimente muzicale dedicate Crăciunului. Seria evenimentelor va fi deschisă duminică, de Sfântul Nicolae, va continua în weekend-ul următor, precum şi în fiecare seară între 20 şi 23 decembrie.

04
/12
/15

Trupa Sigur Ros, care nu a mai susţinut spectacole din anul 2007, va concerta, în premieră în România, la Festivalul Electric Castle 2016 de la Bonţida, judeţul Cluj, muzica islandezilor figurând pe coloana sonoră a peste zece filme şi seriale

04
/12
/15

Ultimul hit al lui Adele a devenit, finalmente, subiect de ironie şi parodie, după ce nu mai poţi deschide un radio cinstit fără să asculţi faimoasa melodie.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Concertul Big Band-ului Radio prezentat în luna sărbătorilor, la Sala Radio, aduce un frumos cadou muzical iubitorilor de jazz! Joi, 10 decembrie (19.00), alături de formația Radio România, sub bagheta dirijorului și apreciatului compozitor Ionel Tudor, o veți aplauda pe scena Sălii Radio pe solista de jazz Elena Mîndru, stabilită în Finlanda, la Helsinki.

03
/12
/15

Mircea Anca, actorul și regizorul de teatru, s-a stins din viață după o îndelungată luptă cu boala, sâmbătă, 28 noiembrie. Actor al Teatrului Național din București, Mircea Anca a colaborat cu o serie lungă de regizori, printre care Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, în teatru, sau Lucian Pintilie, Dan Pița și Stere Gulea în film. Ca regizor a montat spectacole în București și în țară. Casa de Producție TVR prezintă, mâine (vineri), de la ora 10:00, la TVR 2, Părinții teribili, de Jean Cocteau, IN MEMORIAM Mircea Anca

03
/12
/15

UNATC „I.L.Caragiale” anunță premiera spectacolului de teatru „VIAȚĂ3” de Yasmina Reza, producție Licență anul III. Spectacolul va putea fi văzut în 5 decembrie și 6 decembrie, de la orele 19, la Sala O.Cotescu, de la Palatul Național al Copiilor. Intrarea este gratuită.

03
/12
/15

Strauss Festival Orchestra Vienna răspândeşte, de Sărbători, fascinația Vienei Imperiale în toată România de-a lungul unui amplu turneu național, în care va susține 11 concerte în 9 orașe. La Bucureşti, concertul poate fi văzut pe 19 decembrie, la Sala Palatului.

03
/12
/15

DUBLU-INTERVIU Răzvan și Andreea Stoica sunt frați și muzicieni care împărtășesc aceeași pasiune. Locuiesc în Amsterdam și... mai peste tot în lume, pe unde au concerte. În seara asta îi puteți asculta la Sala Radio, într-un spectacol-eveniment: „Duo Stradivarius”. Răzvan și Alexandru Tomescu vor cânta la viorile Stradivarius, iar Andreea îi va acompania la pian.

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.