„Femeie în război / Woman at War” a obținut Premiul LUX al Parlamentului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeie-in-razboi-woman-at-war-a-obtinut-premiul-lux-al-parlamentului-european/

„Femeie în război / Woman at war”, povestea energică a unei femei islandeze care le declară război celor responsabili de industria locală de aluminiu şi creează un manifest curajos pentru a proteja natura, a obţinut săptămâna aceasta Premiul LUX, decernat de Parlamentul European în cadrul ceremoniei de la Strasbourg.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2018

În România, filmul a rulat în cinematografele din toată țara în luna octombrie, distribuit de Transilvania Film.

După primirea distincției, regizorul, islandezul Benedikt Erlingsson, a declarat: „Filmul meu e despre dreptul oamenilor de a acționa atunci când nu sunt de acord cu ceva, chiar dacă vor încălca regulile. […] Dar el funcționează și ca un semnal de alarmă. În prezent, există un trend atât de ciudat prin care se neagă impactul uman asupra naturii și se tot amână găsirea de soluții concrete. Ce e nevoie să se schimbe e stilul nostru de viață și asta e o provocare uriașă pentru generația noastră.”

Celelalte două filme finaliste pentru Premiul LUX 2018 au fost: „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” (Serbia-Franța-Qatar), realizat de Mila Turajlić şi „Styx”, în regia lui Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

Vizionarea unui film ca „Femeie în război” poate funcționa ca o pastilă de curaj pentru ca fiecare dintre noi, cu resursele proprii, să ne implicăm activ pentru a reduce impactul pe care îl avem asupra naturii. Actrița Ana Ularu, unul din oamenii care a iubit acest film, a declarat la evenimentul de avanpremieră de la București: „Ce mi se pare foarte interesant aici este curajul cu care ea (eroina principală, Halla) întâmpină fiecare provocare nouă și felul în care intră în cameră și observă fiecare colț. S-a pus problema atât de frumos că e un om care e învățat să se descurce și să se descurce singur”.

Premiul LUX a fost creat de Parlamentul European pentru a intensifica distribuirea filmelor europene pe continentul nostru – cele trei filme finaliste sunt proiectate în toate țările UE – și pentru a încuraja dezbateri pornind de la subiectele ilustrate. Filmele care intră în competiție sunt producții din ultimul an, selectate de către un juriu format din 21 de profesioniști din industria europeană a cinematografiei (printre ei, Mihai Chirilov, director artistic la TIFF). Cele 3 filme finaliste sunt vizionate de membrii Parlamentului European, care decid prin vot câștigătorul.

Ceremonia de acordare a Premiului LUX, aflat la cea de-a 12-a ediție, a avut loc miercuri, 14 noiembrie, la Parlamentul European, în Strasbourg.

13
/11
/15

În luna noiembrie, Merci Charity Boutique împreună cu Acuarela Bufet organizează Charity Lunch #8 - un prânz pentru tine sau un cadou special oferit unui prieten, cu o personalitate pe care o admiră. Luni, 23 noiembrie, două persoane pot lua prânzul cu regizorul şi scenaristul Nae Caranfil.

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.