„Femeie în război / Woman at War” a obținut Premiul LUX al Parlamentului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeie-in-razboi-woman-at-war-a-obtinut-premiul-lux-al-parlamentului-european/

„Femeie în război / Woman at war”, povestea energică a unei femei islandeze care le declară război celor responsabili de industria locală de aluminiu şi creează un manifest curajos pentru a proteja natura, a obţinut săptămâna aceasta Premiul LUX, decernat de Parlamentul European în cadrul ceremoniei de la Strasbourg.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2018

În România, filmul a rulat în cinematografele din toată țara în luna octombrie, distribuit de Transilvania Film.

După primirea distincției, regizorul, islandezul Benedikt Erlingsson, a declarat: „Filmul meu e despre dreptul oamenilor de a acționa atunci când nu sunt de acord cu ceva, chiar dacă vor încălca regulile. […] Dar el funcționează și ca un semnal de alarmă. În prezent, există un trend atât de ciudat prin care se neagă impactul uman asupra naturii și se tot amână găsirea de soluții concrete. Ce e nevoie să se schimbe e stilul nostru de viață și asta e o provocare uriașă pentru generația noastră.”

Celelalte două filme finaliste pentru Premiul LUX 2018 au fost: „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” (Serbia-Franța-Qatar), realizat de Mila Turajlić şi „Styx”, în regia lui Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

Vizionarea unui film ca „Femeie în război” poate funcționa ca o pastilă de curaj pentru ca fiecare dintre noi, cu resursele proprii, să ne implicăm activ pentru a reduce impactul pe care îl avem asupra naturii. Actrița Ana Ularu, unul din oamenii care a iubit acest film, a declarat la evenimentul de avanpremieră de la București: „Ce mi se pare foarte interesant aici este curajul cu care ea (eroina principală, Halla) întâmpină fiecare provocare nouă și felul în care intră în cameră și observă fiecare colț. S-a pus problema atât de frumos că e un om care e învățat să se descurce și să se descurce singur”.

Premiul LUX a fost creat de Parlamentul European pentru a intensifica distribuirea filmelor europene pe continentul nostru – cele trei filme finaliste sunt proiectate în toate țările UE – și pentru a încuraja dezbateri pornind de la subiectele ilustrate. Filmele care intră în competiție sunt producții din ultimul an, selectate de către un juriu format din 21 de profesioniști din industria europeană a cinematografiei (printre ei, Mihai Chirilov, director artistic la TIFF). Cele 3 filme finaliste sunt vizionate de membrii Parlamentului European, care decid prin vot câștigătorul.

Ceremonia de acordare a Premiului LUX, aflat la cea de-a 12-a ediție, a avut loc miercuri, 14 noiembrie, la Parlamentul European, în Strasbourg.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.