Fenomen supranatural sau explicație științifică? Aceasta e întrebarea…
https://www.ziarulmetropolis.ro/fenomen-supranatural-sau-explicatie-stiintifica-aceasta-e-intrebarea/

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecţia Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie şi forţa hipnotică a ideilor, bestseller şi câştigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 şi cartea anului la British Book Awards în 2017.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2018

Invitați la eveniment sunt Ioana Bâldea Constantinescu, Florin Chirculescu și Victor Ioan Frunză, iar invitat special, Nigel Bellingham, directorul British Council România. Moderatorul evenimentului este Dana Ionescu, redactor-șef Nemira și coordonatoarea colecției Babel.

O poveste cu irizări de fantastic, „Șarpele din Essex” este un roman atipic pentru epoca noastră, iar tânăra englezoaică Sarah Perry, „autoarea de romane gotice”, cum îi place să se prezinte înoată împotriva curentului. Un roman în care detaliile de atmosferă sunt esențiale, cu conversații de salon, în case victoriene ce au la fereastră glastre cu bujori și nu-mă-uita, cu mlaștini, cu păduri, cu oamenii altui secol, închipuirile lor, căutarea, operațiile chirurgicale, conflictele de toate felurile, tirania și dragostea, mai ales dragostea…

După moartea soţului ei, Cora Seaborne începe o viaţă nouă în Colchester, un sătuc englez, în care se zvoneşte că miticul Şarpe din Essex, care odinioară stătea în ţinutul mlăştinos, s-ar fi întors în parohia Aldwinter. Amatoare de ştiinţe ale naturii. Cora este convinsă că ceea ce localnicii iau drept o creatură magică poate fi un exemplar dintr-o specie nedescoperită. William Ransome, vicarul parohiei locale, pe de altă parte, consideră că zvonurile sunt doar rodul lipsei de credinţă adevărată.

O legătură strânsă se creează între Cora şi Will în ciuda diferenţelor dintre ei, pe măsură ce amândoi încearcă să desluşească misterul Şarpelui din Essex.

În urma unui drum cu mașina, la Henham, un sat din Essex, Sarah Perry a aflat de la soțul ei legenda unui șarpe din alte vremuri și povestea a prins contur vag în nici o oră: „M-am întrebat imediat, dacă bestia s-ar fi întors în epoca victoriană, post-Darwin, când a avut loc o dezvoltare a științelor naturii, când se colecționau fosile, oamenii ar reacționa cu totul altfel decât cei din secolul al XVII-lea, care au văzut-o. Mi-a venit ideea de a pune în conflict mitul, superstiția, credința și, pe de altă parte, rațiunea și știința”. Mai bine de un an, a rămas doar o idee. Apoi, după nouă luni romanul s-a născut.

Totul începe cu un cadavru pe care sătenii îl descoperă, prima dintr-o serie de întâmplări care, desigur, provoacă și rațiunea, și imaginația la o reacție. Simțindu-se „la judecată”  – Dacă au făcut vreun rău? Dacă s-a întors leviatanul înaripat, „cu ochii de oaie” ca să se răzbune? –, sătenii sunt scoși din minți, din ritmurile și din viețile lor, iar monstrul, personajul absent, prilejuiește confruntări spectaculoase de idei, din care reiese, la fel de spectaculos, că minunile sunt și la microscop, și în Evanghelii…

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.