Fenyő László, unul dintre cei mai mari violonceliști europeni, va concerta la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/fenyo-laszlo-unul-dintre-cei-mai-mari-violoncelisti-europeni-va-concerta-la-sala-radio/

Fenyő László, deţinător al mai multor distincţii internaţionale, va concerta vineri, 15 martie, la Sala Radio începând cu ora 19 :00.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

A fost prim-violoncelist al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, este invitat al celor mai prestigioase ansambluri muzicale din lume – Orchestra Simfonică din Singapore, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Metropolitană din Lisabona ş.a. – şi este deţinător al mai multor distincţii internaţionale: FENYŐ LÁSZLO.

Vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio veţi avea deosebita ocazie de a-l aplauda pe unul dintre cei mai mari violoncelişti europeni, care va interpreta alături de Orchestra Naţională Radio Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, creaţie a celebrului compozitor ceh Antonin Dvořák. Despre lucrarea compusă de Dvořák, Brahms spunea: „Dacă aş fi ştiut că se poate scrie un astfel de concert pentru violoncel, aş fi compus eu însumi unul acum mult timp!”

Desfăşurat sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, cu o frumoasă carieră la pupitrul mai multor ansambluri muzicale din Germania, evenimentul vă propune în cea de-a doua parte a serii Simfonia în re minor, creaţie a lui César Franck, unul dintre romanticii târzii ai patrimoniului muzical.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

Un violoncelist de excepţie ale cărui abilităţi tehnice se împletesc cu un talent muzical desăvârşit FENYŐ LÁSZLO este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica şi între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

A studiat la Academia de muzică Franz Liszt din Budapesta şi a câştigat numeroase premii internaţionale: Concursul Rostropovici din Paris, Concursul Adam Cello în Christchurch, iar participarea la Concursul internaţional Pablo Casals i-a adus în anul 2004 Marele premiu.

Fenyő Lászlo oferă cursuri de măiestrie interpretativă în toată lumea, este profesor la Academia de Muzică şi Arte din Frankfurt şi la Universitatea din Karlsruhe. În anul 2008, Ministerul Culturii din Ungaria i-a conferit marele premiul Franz Liszt.

O prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul GERD SCHALLER şi-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat şi cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic, vocal-simfonic cât şi de operă, incluzând o variată paletă stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestrele Radio din München şi Budapesta, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

A fost director artistic al Ebracher Musiksommer Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, iar discografia sa cuprinde numeroase opusuri, cel mai recent CD incluzând simfoniile nr. 4, 7 şi 9 de A. Bruckner.

Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de Jules Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.

22
/03
/21

Ați ascultat vreodată un concert pentru flaut, harpă și orchestră? O alăturare sonoră deosebită, sub semnătura genialului Mozart, este ceea ce vă propun miercuri, 24 martie (ora 19.00), trei apreciați muzicieni români: dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, flautistul MATEI IOACHIMESCU și harpista MARIA BÎLDEA - alături de Orchestra de Cameră Radio.

19
/03
/21

OAMENII MUZICII Ați auzit de musical-urile Cats, Jesus Christ Superstar, Schoolf of Rock și mai ales The Phantom of the Opera? Sau hit-ul din filmul Evita, Don’t Cry for Me Argentina? Acestea și multe altele, sunt produsul minții „fabricii de hit-uri” numite Andrew Lloyd Webber. Următoarea sa premieră va fi anul acesta.

19
/03
/21

A cincea zi a festivalului Classix a fost încheiată cu concertul extraordinar „Classix in Perpetuum”, susținut de artistul emergent Alexander Krichel în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii din Iași. Pianistul german este cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente opus-uri ale repertoriului pianistic.

12
/03
/21

Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) a anunțat cei 9 artiști europeni care vor intra în finala HEMI Music Awards 2021. România va fi reprezentată de Lucia, care a debutat în 2012 cu single-ul „Silence” – acesta aducându-i până acum peste 27 de milioane de vizualizări pe YouTube și fani din toată lumea.

10
/03
/21

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 4700 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru toți participanții.

10
/03
/21

O conferință moderată de Gonzalo Pérez Chamorro, editor al revistei RITMO, o prestigioasă publicație spaniolă de muzică, și fragmente din filmul documentar „Grădina lui Celibidache" (1997), regia Serge Ioan Celebidachi, vor marca în Spania împlinirea a 25 de ani de la dispariția dirijorului român Sergiu Celibidache, un artist cu totul excepțional, considerat unul dintre marii muzicieni ai secolului XX.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.