FEST – teatru, lansări de carte și evenimente în aer liber, la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/fest-teatru-lansari-de-carte-si-evenimente-in-aer-liber-la-timisoara/

La finalul primei săptămâni a lunii iunie, FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti) revine în forţă.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2015

După ce luna aprilie a fost dedicată dramaturgiei românești și Artei de a îmbătrâni, Teatrul Național Timișoara, organizatorului evenimentului, având susținerea Primăriei Municipiului și a Consiliului Local Timișoara, lansează cea de-a doua etapă – FEST, programată între 7 și 13 iunie.

Pentru că teatru înseamnă spectacol, FEST reia și anul acesta secțiunea Outdoor. După fabulosul spectacol oferit anul trecut, festivalul propune reîntâlnirea cu zburătorii de la Grupo PUJA! (Spania), de data asta cu un nou show – K@OSMOS, care va putea fi urmărit în două seri (12 și 13 iunie, în Piața Victoriei).

O altă surpriză este primul spectacol în aer liber având la bază un clasic al teatrului universal – este vorba de multipremiatul teatru ucrainian Vosekresinnia, cu Livada de vișini după Cehov (7 și 8 iunie, în parcarea Hotelului Timișoara). În sfârșit, în 10 și 11 iunie, spectatorii și, evident, trecătorii prin Piața Victoriei sunt invitați la Funambus,un fabulos performance de teatru-circ susținut de Underclouds Cie.

IMG_8357

Marcel Iureș

 

Spectacolele „de interior” sunt la fel de diverse și de surprinzătoare. De la teatru hip-hop la Marcel Iureș în rolul lui Moromete, de la teatru-performance la stand –up comedy și până la Proștii sub clar de lună al Naționalului timișorean, modului FEST declară diversitatea ca fiind cuvântul său de ordine.

În continuare, detaliem programul de spectacole, cu precizarea că acesta va fi completat de lansări de carte și alte evenimente conexe asupra cărora vom reveni.

PROGRAM
7-13 IUNIE 2015

Duminică, 7.06, 22h Livada de vișini de Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn,
Parcare Hotel Timișoara Voskresinnia Theatre, Liov, Ucraina

Luni, 8.06, 22h Livada de vișini de Cehov, regia Yaroslav Fedoryshyn,
Parcare Hotel Timișoara Voskresinnia Theatre, Liov, Ucraina

Marți, 9.06, 19h, Sala Mare Medio Monte, performance Marian Ilea / Mircea Bochiş, regia Mihaela Panainte, Teatrul Municipal Baia Mare

Miercuri, 10.06, 19h, Sala 2 One-man show DRAGOȘ POP

Miercuri, 10.06, 22h, Piața Victoriei Funambus, performance de teatru-circ de Phil Von, regia Diane Vaicle, Underclouds Cie, Franța

Joi, 11.06, 19h, Sala Mare Păi… noi despre ce vorbim aici, domnule? de Cătălin Ștefănescu după „Moromeții” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, Teatrul ACT, București

Joi, 11.06, 22h, Piața Victoriei Funambus, performance de teatru-circ de Phil Von, regia Diane Vaicle, Underclouds Cie, Franța

Vineri, 12.06, 19h, Sala 2 Dreamscape, un spectacol de Rickerby Hinds, South Coast Repertory Theatre, Canada

Vineri, 12.06, 22h, Piața Victoriei K@OSMOS, un concept de Roberto Strada, Grupo PUJA!, Spania

Sâmbătă, 13.06, 17h, Sala 2 Sfântul din Sfântu Gheorghe de Peca Ștefan, regia Ana Mărgineanu, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Sâmbătă, 13.06, 20h, Sala Mare Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia, Teatrul Național Timișoara

Sâmbătă, 13.06, 22h, Piața Victoriei K@OSMOS, un concept de Roberto Strada, Grupo PUJA!, Spania

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.