Fest(in) pe Bulevard – ediția a doua
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-editia-a-doua/

În perioada 11 – 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Bucureşti se desfăşoară cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2014

Festivalul este competitiv şi are, pentru secţiunea de concurs, o tematică apropiată de actualitatea imediată, astfel încât spectatorii să-şi poată recunoaşte, pe scenă, nevoile, speranţele, problemele. El va cuprinde două secţiuni principale, precum şi alte evenimente conexe:

Secţiunea competitivă Mici crize… (şi) electorale

Va avea sloganul: Eu pentru cine votez? A fost alesă această temă pentru că este un an electoral, iar alegerile fac parte din viaţa noastră cotidiană. Se vor juca, în mare parte, la Sala George Constantin, spectacole din România, Bulgaria şi Cehia. Astfel, vor fi prezentate următoarele producții: Panică de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; Poker Face de Petr Kolečko, în regia Adelei Bițică; Fasole de Elin Rahnev, în regia lui Liupcio Gorgievski; Titanic Vals de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija (Teatrul Odeon, la sediul acestuia); Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán; Carne de Viliam Klimáček, în regia lui Jan Frič, precum şi Noul locatar de Eugène Ionesco, montarea regizorului Gábor Tompa, o producţie a teatrului gazdă, ce se joacă la Sala Horia Lovinescu şi reprezintă un important eveniment teatral. Suntem onoraţi de întâlnirea dintre echipa Teatrului Nottara şi doi creatori de mare valoare, regizorul Gábor Tompa și scenograful Helmut Stürmer.

Spectacolele Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi Rapsodie-n roz, după Oscar şi Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan, vor fi programate în afara competiţiei.

Secţiunea Bulevardul Comediei

Are drept temă comedia de bună calitate şi va cuprinde opt reprezentaţii, ale unor teatre din România şi din străinătate, printre care: Don Quijote după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Mănuţiu (Teatrul Naţional Târgu-Mureş), Hai iu iu NU hi you you (spectacol muzical dedicat Mariei Tănase), regia: Radu Afrim (o producție UNITER); Tartuffe sau Impostorul, după J.B.P. Molière, versiunea scenică și direcția de scenă: Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis); Miss Daisy și șoferul ei de Alfred Fox Uhry, regia: Claudiu Goga (Teatrul Evreiesc de Stat, București); Play Shakespeare, după operele lui William Shakespeare, adaptarea şi regia: Cristian Pepino (Teatrul Ţăndărică); precum şi VICTOR‘ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania Petits Bâtons Production), regia: Hélène van der Stichel.

Şi anul acesta, Teatrul Nottara a realizat un spectacol special pentru festival şi anume Poker Face, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim-plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluţia de catifea, moment care a provocat crize şi a schimbat destine. Autorul a fost prezent la premiera pentru presă a producţiei, care a avut loc în data de 12 iunie 2014.

19
/12
/17

Zilele trecute, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în parteneriat cu ARCUB a acordat titlul de LAUREAT AL SPERANȚEI ACADEMICE, studenților din universitățile bucureștene care au demonstrat prin realizări remarcabile faptul că sunt creativi și inovatori atât în domeniul științelor umaniste, cât și în cel al științelor exacte. 

19
/12
/17

Multe ne plăceau la final de an, dar ca mersul cu uratul nu era nimic. Pluguşorul era temelia uratului, mai ales când erai mai mititel. Cei mici urau, adulţii urau, toată lumea ura ceva/pe cineva în acele vremuri, iar tradiţia a rămas. După ce mai creşteai, puteai să încerci  ”buhaiul” şi ”capra”. Nu duc mai departe comparația cu adulții. Nu e momentul. Nici locul.

19
/12
/17

„Cred cu tărie că artiștii vor moșteni pământul și lumea întreagă va fi o grădină.” (Vivien Leigh). Am descoperit recent spectacolul Vivien Leigh, ultima conferință de presă, în regia Lianei Ceterchi, cu Lamia Beligan în rolul celebrei actrițe britanice. Spectacolul, a cărui premieră a avut loc la Teatrul Excelsior în 2016 este acum găzduit de Teatrul Național în cadrul programului „Uși deschise pentru toți”.

18
/12
/17

Cinefilii pot începe deja să lucreze la lista cu filme musai-de-văzut la TIFF 2018. Ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 25 mai și 3 iunie, la Cluj. Primele zece titluri confirmate vin de la festivalurile de film de la Veneția și San Sebastian.

18
/12
/17

„Furtuna” sau „Fortuna”. Ilustrația muzicală (fragmentul din Carmina Burana de Carl Orff) mi-a dat o posibilă cheie de lectură a piesei lui Shakespeare, ultima cu care dramaturgul se retrage din Teatru, poate doar pentru a pătrunde mai adânc în inima lui.

17
/12
/17

Sincer, când v-a plăcut ultima dată de România? Sau mai degrabă ”România e o țară grozavă, păcat că e locuită”? Când v-ați simțit foarte „împreună“ cu alți români? (Nu la sentimentul colectiv de ”vai de noi” mă refer).

17
/12
/17

Cinefilii pot vedea zilele acestea, la cinematograf, cel mai recent film al lui Michel Hazanavicius (câștigător al Premiului Oscar):  REDUTABIL / Redoutable, o comedie despre dragoste, cinema și revoluție, un episod din viața lui Jean-Luc Godard.

15
/12
/17

Comedia regizată de Iura Luncaşu a devenit odată cu lansarea sa pe marile ecrane filmul românesc cu cel mai bun debut cinematografic de anul acesta, veniturile în valoare de 342.452 lei fiind cifrele care i-au asigurat lungmetrajului ,,Ghinionistul” recordul de încasări la box office-ul autohton.

15
/12
/17

Marți, 19 decembrie 2017, bucureștenii sunt invitați la Teatrul EXCELSIOR pentru a viziona ultima reprezentație din acest an a musicalului Our Ladies of Perpetual Succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare), una dintre cele mai aplaudate producții din repertoriul teatrului, ce poartă semnătura regizorală și coregrafică a lui Răzvan Mazilu.

15
/12
/17

Realizatoarea şi prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey va fi recompensată cu Cecil B. DeMille Award la cea de-a 75-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur. În fiecare an, laureatul acestei distincţii prestigioase este ales de comitetul director al Asociaţiei presei străine de la Hollywood. Personalităţile premiate trebuie să fi avut "un impact incredibil asupra industriei de divertisment".

15
/12
/17

Pelicule din Suedia, Ungaria, Rusia și Chile se află pe lista scurtă a Academiei de Film Americane pentru o nominalizare la Oscar 2018 la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”. Printre acestea se numără „The Square”, premiat anul acesta cu Palme d'Or, „On Body and Soul”, recompensat cu Ursul de Aur, aclamatul „Loveless”, premiat de juriul Festivalului de la Cannes, şi „Una mujer fantástica”, premiat pentru scenariu la Berlinala 2017.