Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-incepe-festivalul-de-teatru-la-nottara/

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

La conferinţa de presă în cadrul căreia instituția de cultură a anunțat deschiderea Festivalului, au participat criticul de teatru Marinela Ţepuş – directorul Teatrului „Nottara”, regizorul Mihai Lungeanu, iniţiator al evenimentului stradal Teatru pe pâine şi al spectacolelor-lectură din Festin pe Bulevard, Călin Mocanu, directorul Teatrului „Ţăndărică” şi actriţa Ada Navrot.

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard va avea loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013 şi este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER.

În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ –  se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Producţii internaţionale la Festin pe Bulevard

Festivalul Festin pe Bulevard propune două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei.

Cu alte cuvinte, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, prezintă, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

În cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!”, care se va desfăşura la sala „George Constantin“ vor intra în competiţie spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România.

Festin pe Bulevard

Afișul festivalului Festin pe Bulevard

Astfel, vor fi puse în scenă următoarele spectacole: „Povestea zăpezii negre“, de Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; „Băutorul de rouă“, de Sanja Domazet, un spectacol de Stefan Sablić; „Liselotte şi luna mai“ de Pozsgai Zsolt, în regia lui Ventsislav Asenov; „Woyzeck“ de Georg Büchner, în regia lui Tino Geirun; „Candid“, adaptare liberă după Voltaire, în regia lui Cristian Pepino şi nu în ultimul rând, „Matrimoniale“, de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră națională.

Preşedintele juriului secţiunii competitive din cadrul Festin pe Bulevard este Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Bulevardul Comediei vă invită la spectacol

Pe „Bulevardul Comediei”, secţiune care se va desfăşura la Festin pe Bulevard în sala „Horia Lovinescu”, vor defila producţii de succes ale teatrului, „Nu vorbiţi cu actorii“, de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; „Metoda“ (Metoda Grönholm) de Jordi Galcerán, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; „Scandal la operă!“ de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia: Petre Bokor; „Zeul măcelului“ de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga şi două spectacole invitate, „Familia Tót“ de Örkeny István, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi „Leonida Gem Session“, adaptare după I.L. Caragiale, în regia lui Tompa Gábor.

În plus, tot în această secţiune, vor avea loc şi două premiere ale teatrului „Nottara“, „Mobilă şi durere“ de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi „Un pic prea intim“ de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

În ultima seară de Festin pe Bulevard, pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul Back to swing.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat „Teatru pe pâine”. Manifestarea artistică ce se va desfăşura pe Bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului, este coordonată de regizorul Mihai Lungeanu şi mobilizează, pe lângă trupa Teatrului „Nottara”, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Festin pe Bulevard

Actrița Ada Navrot a fost prezentă la conferința de presă alături de Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică

În Fest(in) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectură în regia Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu.

Fiind şi iniţiatorul acestui proiect, Mihai Lungeanu a ţinut să afirme: ,,Proiectul Teatrului «Nottara» se alătură unui răspândit fenomen teatral – cultural care tinde să ia amploare, atât datorită nevoii de a cunoaşte pe viu eşantioane din dramaturgiile contemporane, cât şi datorită costurilor reduse, mai uşor suportabile pe timp de „criză”. În cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporană românească, având ca subiect explicit tema aleasă: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu şi Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuţi, dinamici şi aplecaţi cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care îl au în noi aceste vremuri dificile la trăire, dificile la desluşire”.

Aceste spectacole-lectură fac parte din proiectul „Spectacolul începe cu o lectură”, la care participă studenţii UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Teatrul „Nottara” va găzdui în perioada evenimentului Festin pe Bulevard şi colocviul „Criză teribilă, monşer!”, o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi”) şi invitaţii săi. În plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expoziţia „Actori, actori, actori!“, cu fotografii realizate de Sorin Radu și Maria Ștefănescu.

Accesul la evenimentul stradal „Teatru pe pâine”, la colocviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber.

Ziarul festivalului, realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti va avea trei ediţii şi va fi distribuit gratuit pe pe tot parcursul evenimentului.

Pe de altă parte, „Veşti şi poveşti”, newsletter-ul teatrului, lansat în luna septembrie, va ţine la curent publicul-spectator fidel, cu relatări din Festin pe Bulevard. Site-ul şi Pagina de Facebook a Teatrului „Nottara” vor avea secţiuni speciale dedicate festivalului unde se organiza şi concursuri.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Fest(in) pe Bulevard este organizat de Teatrul „Nottara” cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER şi îi are ca parteneri pe Rotary Internaţional, Forumul Cultural Austriac şi Institut Français.

Pentru spectacolele din Festin pe Bulevard, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete, deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20.

Telefon: 021.317.41.01 și pe site-ul www.myticket.ro

Foto credit: Teatrul Nottara, Festin pe Bulevard

.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.