Festivalul Ceau, Cinema! deschide înscrierile pentru competiţia internaţională
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-deschide-inscrierile-pentru-competitia-internationala/

Festivalul de film Ceau, Cinema! de la Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională pentru cea de-a şasea ediţie, care va avea loc între 18 şi 21 iulie 2019.

Un articol de Liliana Matei|4 februarie 2019

Sunt vizate lungmetraje europene de ficţiune, documentar sau animaţie din 2018 şi 2019. Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului: Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria. Sunt eligibile filmele al căror producător unic sau majoritar este dintr-una din ţările menţionate.

În mod tradiţional, secţiunea competiţională îşi propune să reflecte diversitatea cinematografiei europene de autor, printr-o selecţie de şase filme originale şi îndrăzneţe. Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Marele Premiu „Răzvan Georgescu” al competiţiei Ceau, Cinema!, decis de un juriu format din trei personalităţi din lumea cinematografiei, este în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Vitas România. Trofeul va fi acordat regizorului filmului câştigător.

Filmele din competiţie sunt eligibile şi pentru Premiul Publicului, în valoare de 500 de euro.

Producătorii sau distribuitorii trebuie să completeze formularul de înscriere disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, unde pot fi găsite toate detaliile despre regulamentul competiţiei.

Data limită de înscriere este 25 aprilie 2019!

Trofeul „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie în 2018 a fost câştigat de „3/4”, al regizorului bulgar Ilian Metev. Juriul a fost format din regizorul Florin Iepan, actriţa Alina Grigore şi criticul de film Ileana Bîrsan. Premiul Publicului a fost câştigat ex æquo de filmul croat „Comic Sans”, de Nevio Marasović, şi filmul ucrainean „Căderea”, de Marina Stepanska.

Cea de-a şasea ediţie a Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 18-21 iulie 2019, la Timişoara şi Gottlob, prima comună din România cu un cinematograf renovat.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.