Festivalul Cinemascop se întoarce în perioada 1-5 august!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-se-intoarce-in-perioada-1-5-august/

A treia ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc între 1-5 august, când Grădina de vară din Eforie Sud îşi redeschide porţile pentru vizitatorii doritori să vadă filme în aer liber, pe litoral.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

După o perioadă incertă pentru organizatorii de evenimente culturale, Cinemascop continuă, acordând atenție sporită noilor reguli impuse de pandemie.

Cinemascop este deja cunoscut localnicilor și turiștilor fideli din Eforie Sud, care sunt nerăbdători să revină în Grădina de vară în care vor putea viziona filme europene, în fiecare seară de festival, de la ora 21:00. Anul acesta, programul continuă cu 5 filme de lungmetraj și o serie de filme scurte de animație, venite din partea Institutului Francez.

Fiecare film proiectat anul acesta aduce o atmosferă aparte. Cinemascop începe pe 1 august cu filmul belgian „Testamentul nou nouț”, comedie nominalizată la Globurile de Aur, oferită festivalului de către Delegația Valonia-Bruxelles, iar weekendul continuă cu un film de Oscar – Kolya, venit de la Centrul Ceh. Ziua de 3 august aduce pe ecranul din grădină un film polonez, „Excentricii: Pe partea însorită a străzii”, din partea Institutului Polonez, marți se vede filmul suedez „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, oferit de Ambasada Suediei, iar miercuri Cinemascop se încheie cu un film din partea Institutului Cultural Român, clasicul „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!”.

Arta nu lipsește nici anul acesta de la Cinemascop. Anul trecut, trei dintre pereții exteriori ai grădinii au primit haine noi – picturi murale. Acestea pot fi în continuare admirate de trecători, iar în timpul festivalului, cei care vizitează grădina se pot bucura și de o galerie de artă! Împreună cu E T A J on wheels, Cinemascop va prezenta în fiecare zi de festival artiști români, ale căror lucrări vor fi expuse solo sau duo. O altă tradiție păstrată și anul acesta este expoziția de fotografie, care va ilustra evoluția proiectului de la început, până în prezent.

Nu doar în grădină vor avea loc activități, ci și în exterior, unde o zonă cu food truck-uri îi va întâmpina pe vizitatori. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, oferă din nou cadoul preferat al publicului de la Cinemascop – berea cehă Budweiser Budvar. Dar ei au pregătit și alte suprize, care-i vor aștepta pe vizitatori, iar bomboanele M&M’s care au făcut senzație la a doua ediție revin și anul acesta.

Deoarece nu trebuie să uităm că suntem în timpul unei pandemii, pentru desfășurarea evenimentului în siguranță, vizitatorii trebuie să respecte în continuare regulile impuse de autorități. Grădina va găzdui maximum 300 de spectatori, iar atelierele de creație pentru copii care au fost organizate în trecut, nu vor mai avea loc de data aceasta. Se impune respectarea distanțării sociale, purtarea măștii și dezinfectarea regulată a mâinilor. Cu toate acestea, atmosfera festivalului Cinemascop rămâne aceeași, iar intrarea este în continuare liberă.

Proiectul a fost inițiat de Centrul Ceh București, fiind organizat împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie, Radef RomâniaFilm și Forumul Artelor Vizuale .

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.