Festivalul Cinemascop se întoarce în perioada 1-5 august!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-se-intoarce-in-perioada-1-5-august/

A treia ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc între 1-5 august, când Grădina de vară din Eforie Sud îşi redeschide porţile pentru vizitatorii doritori să vadă filme în aer liber, pe litoral.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

După o perioadă incertă pentru organizatorii de evenimente culturale, Cinemascop continuă, acordând atenție sporită noilor reguli impuse de pandemie.

Cinemascop este deja cunoscut localnicilor și turiștilor fideli din Eforie Sud, care sunt nerăbdători să revină în Grădina de vară în care vor putea viziona filme europene, în fiecare seară de festival, de la ora 21:00. Anul acesta, programul continuă cu 5 filme de lungmetraj și o serie de filme scurte de animație, venite din partea Institutului Francez.

Fiecare film proiectat anul acesta aduce o atmosferă aparte. Cinemascop începe pe 1 august cu filmul belgian „Testamentul nou nouț”, comedie nominalizată la Globurile de Aur, oferită festivalului de către Delegația Valonia-Bruxelles, iar weekendul continuă cu un film de Oscar – Kolya, venit de la Centrul Ceh. Ziua de 3 august aduce pe ecranul din grădină un film polonez, „Excentricii: Pe partea însorită a străzii”, din partea Institutului Polonez, marți se vede filmul suedez „Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut”, oferit de Ambasada Suediei, iar miercuri Cinemascop se încheie cu un film din partea Institutului Cultural Român, clasicul „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăși, frumoasă e viața!”.

Arta nu lipsește nici anul acesta de la Cinemascop. Anul trecut, trei dintre pereții exteriori ai grădinii au primit haine noi – picturi murale. Acestea pot fi în continuare admirate de trecători, iar în timpul festivalului, cei care vizitează grădina se pot bucura și de o galerie de artă! Împreună cu E T A J on wheels, Cinemascop va prezenta în fiecare zi de festival artiști români, ale căror lucrări vor fi expuse solo sau duo. O altă tradiție păstrată și anul acesta este expoziția de fotografie, care va ilustra evoluția proiectului de la început, până în prezent.

Nu doar în grădină vor avea loc activități, ci și în exterior, unde o zonă cu food truck-uri îi va întâmpina pe vizitatori. Centrul Ceh București, organizatorul festivalului, oferă din nou cadoul preferat al publicului de la Cinemascop – berea cehă Budweiser Budvar. Dar ei au pregătit și alte suprize, care-i vor aștepta pe vizitatori, iar bomboanele M&M’s care au făcut senzație la a doua ediție revin și anul acesta.

Deoarece nu trebuie să uităm că suntem în timpul unei pandemii, pentru desfășurarea evenimentului în siguranță, vizitatorii trebuie să respecte în continuare regulile impuse de autorități. Grădina va găzdui maximum 300 de spectatori, iar atelierele de creație pentru copii care au fost organizate în trecut, nu vor mai avea loc de data aceasta. Se impune respectarea distanțării sociale, purtarea măștii și dezinfectarea regulată a mâinilor. Cu toate acestea, atmosfera festivalului Cinemascop rămâne aceeași, iar intrarea este în continuare liberă.

Proiectul a fost inițiat de Centrul Ceh București, fiind organizat împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie, Radef RomâniaFilm și Forumul Artelor Vizuale .

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.