Festivalul Clara Haskil – redescoperirea unei pianiste geniale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-clara-haskil-redescoperirea-unei-pianiste-geniale/

„În viaţa mea, am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein şi pe Winston Churchill”, spunea Charlie Chaplin. În cinstea pianistei Clara Haskil, s-a născut anul acesta un festival de muzică clasică.

Un articol de Adina Scorţescu|12 august 2014

„Clara Haskil s-a născut în 1895, într-o perioadă când a fi artist și a fi femeie nu era neapărat un lucru ușor… nu e nici acum. A trăit la Paris, Viena, în Elveția, și a adus muzica la cel mai înalt nivel posibil. A venit mai rar în România, dar geniul ei trebuie să fie cunoscut aici”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, a cărui primă ediție va avea loc anul acesta, între 30 august și 4 septembrie, la Sibiu.

La acest proiect, Alina Azario a început să lucreze acum câțiva ani de zile, când l-a contactat pe directorul prestigiosului concurs internațional „Clara Haskil” (care are loc anual în Elveția, la Vevey). El a încurajat-o să înceapă un festival în țara de origine a pianistei. Și, astfel, s-a născut un pod cultural între cele două țări, așa cum a declarat ieri, la conferința de presă, Marc Bruchez, ataşatul cultural al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

6 seri de concerte

Festivalul va fi deschis de Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Solistă va fi Marina Chiche, care vine pentru a doua oară în România (dar prima oară la Sibiu). „Un element important este faptul că muzicieni străini cântă pentru prima oară cu muzicieni români”, a subliniat Alina Azario.

Pe 1 septembrie, Cvartetul Arcadia va interpreta Mozart și Beethoven. „Stilul de interpretare al Cvartetului Arcadia este un adevărat asalt asupra simțurilor.” (The Financial Times)

Pe 2 septembrie va concerta pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Clara Haskil din 2009. „Cântă cu dirijori foarte mari, are o carieră fantastică”, a spus Alina Azario (care va concerta și ea, pe 3 septembrie. În program – lucrări de Bach, Debussy, Bartók, Enescu și Lipatti.)

Ultima seară este rezervată lui François-Xavier Poizat, despre care celebra Marta Argerich spunea că este „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”.

INFO
Biletele la concerte se pot cumpăra online, pe www.eventim.ro.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.