Festivalul Clara Haskil – redescoperirea unei pianiste geniale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-clara-haskil-redescoperirea-unei-pianiste-geniale/

„În viaţa mea, am întâlnit trei genii: pe Clara Haskil, pe Einstein şi pe Winston Churchill”, spunea Charlie Chaplin. În cinstea pianistei Clara Haskil, s-a născut anul acesta un festival de muzică clasică.

Un articol de Adina Scorţescu|12 august 2014

„Clara Haskil s-a născut în 1895, într-o perioadă când a fi artist și a fi femeie nu era neapărat un lucru ușor… nu e nici acum. A trăit la Paris, Viena, în Elveția, și a adus muzica la cel mai înalt nivel posibil. A venit mai rar în România, dar geniul ei trebuie să fie cunoscut aici”, a declarat pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil, a cărui primă ediție va avea loc anul acesta, între 30 august și 4 septembrie, la Sibiu.

La acest proiect, Alina Azario a început să lucreze acum câțiva ani de zile, când l-a contactat pe directorul prestigiosului concurs internațional „Clara Haskil” (care are loc anual în Elveția, la Vevey). El a încurajat-o să înceapă un festival în țara de origine a pianistei. Și, astfel, s-a născut un pod cultural între cele două țări, așa cum a declarat ieri, la conferința de presă, Marc Bruchez, ataşatul cultural al Ambasadei Confederaţiei Elveţiene în România.

6 seri de concerte

Festivalul va fi deschis de Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare. Solistă va fi Marina Chiche, care vine pentru a doua oară în România (dar prima oară la Sibiu). „Un element important este faptul că muzicieni străini cântă pentru prima oară cu muzicieni români”, a subliniat Alina Azario.

Pe 1 septembrie, Cvartetul Arcadia va interpreta Mozart și Beethoven. „Stilul de interpretare al Cvartetului Arcadia este un adevărat asalt asupra simțurilor.” (The Financial Times)

Pe 2 septembrie va concerta pianistul Adam Laloum, câștigătorul Concursului Clara Haskil din 2009. „Cântă cu dirijori foarte mari, are o carieră fantastică”, a spus Alina Azario (care va concerta și ea, pe 3 septembrie. În program – lucrări de Bach, Debussy, Bartók, Enescu și Lipatti.)

Ultima seară este rezervată lui François-Xavier Poizat, despre care celebra Marta Argerich spunea că este „este un pianist de o remarcabilă virtuozitate și cu un lirism profund”.

INFO
Biletele la concerte se pot cumpăra online, pe www.eventim.ro.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).