Festivalul Classix, pentru că muzica „ne ține în viață, ne dă speranță și bucurie”
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-classix-pentru-ca-muzica-ne-tine-in-viata-ne-da-speranta-si-bucurie/

Între 14-18 martie, Festivalul Classix va aduce publicului, atât la Iaşi cât şi online, ocazia de a asculta muzică clasică de cea mai bună calitate, dar şi evenimente culturale conexe – o gură de aer binevenită în această penurie de evenimente culturale.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 martie 2021

Este a doua ediție a Festivalului, care este organizat de Asociația Industrii Creative, înființată în 2008 în urma unui proiect de cartografiere a industriilor creative din Iași, derulat de British Council.

Classix 2021 se dorește a fi un festival de muzică și arte vizuale. Anul trecut au fost invitați în festival mai mulți artiști tineri, cu cariere deja conturate la nivel național și internațional, și a prezentat lucrări dintr-un spectru muzical larg, de la muzică clasică la muzică sacră, jazz și chiar piese din zona de divertisment.

Această a doua ediție, care va dura între 14 și 18 martie, va fi organizată în formulă hibrid. Cum, evident, trăim într-o dureroasă și prelungită penurie de evenimente culturale și artistice, am vrut să aflăm de la inițiatoarea acestui festival, Patricia Butucel, cum se va desfășura acest eveniment, în condițiile vitrege de acum pentru organizatorii de evenimente mai ales culturale.

Patricia Butucel, inițiatoarea Festivalului 

Ce își propune Classix 2021, și cărui tip de public vă adresați?

Classix în 2021 își propune să sprijine domeniul cultural și consumul artistic, chiar într-un an pandemic.

Încă de la prima ediție ne-am dorit ca acest festival să fie unul deschis atât iubitorilor de gen, cât și persoanelor care nu au ajuns până acum din varii motive la astfel de evenimente, cei care simt că muzica clasică e ca o petrecere la care nu au fost invitați și cărora le e mai greu să și-o aproprie. Iar anul trecut am avut în sală foarte mulți tineri care au intrat în contact cu muzica clasică pentru prima oară. Și le-a plăcut. Iar acest fapt ne-a bucurat și ne-a onorat foarte mult.

De ce, pentru ce și pentru cine muzică clasică acum, în plină oboseală și stres pandemice?

De ce? În primul rând pentru că avem nevoie cu toții de un strop de normalitate, iar muzica a reprezentat mereu pură terapie. De aceea, încă de la începutul toamnei, de când am început să programăm întregul festival, l-am gândit sub formă hibrid, atât cu oameni în sală, cât și cu privitori în online. Lucru care s-a și întâmplat. În continuare Iașul este în scenariul galben care permite accesul cu un public de 30% din capacitatea sălii.

Modul în care persoanele ne-au scris și rapiditatea cu care s-au epuizat invitațiile, ne-a confirmat faptul că oamenii au nevoie de astfel de escapade cotidiene, iar da, stresul și oboseala pot fi tratate cu astfel de seri. Iar privitorii de acasă pot avea acces astfel la serile speciale pe care le propune festivalul, indiferent de unde sunt, așa că îi invităm să își pună ținuta de sărbătoare și să să pregătească de un adevărat regal de muzică clasică.

În mod special pentru tineri (dar nu numai), ce highlight-uri include programul?

Înainte de toate, cea de-a doua ediție a Classix Festival nu doar că reunește la Iași 11 artiști internaționali dar concertele vor avea loc și în spații atipice din oraș: Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” și Palatul Culturii. Programul de anul acesta include și o serie de premiere – interpretarea ieșeană a lucrării lui Olivier Messiaen – Cvartet pentru sfârșitul timpului, debutul în România al ansamblului vienez Artio Trio și susținerea interdisciplinarității artelor prin proiecțiile video în Catedrala Romano-Catolică. Iar în concertul de pe 16 martie, Tango vs. Jazz, cei doi artiști, un duo efervescent și original: Kristina Vocetková – violoncel și Milan Řehák – acordeon, ne aduc un melanj muzical pe care îl vor gusta chiar și cei mai puțin familiari cu muzica clasică.

Cum a fost Classix 2020 și ce aduce în plus ediția de acum?

În 2020, festivalul a debutat cu 7 concerte de muzică clasică iar locațiile atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au fost o direcție insolită a Classix, care și-a propus să apropie și publicul mai puțin familiar cu muzica clasică de artiști și de lucrările prezentate. Ne-am bucurat să avem alături un public de peste 3000 de persoane iar la ediția de anul acesta formatul hibrid sperăm să bucure atât spectatorii pasionați dar și amatorii curioși. Conceptul atemporalității sub care se desfășoară festivalul în 2021 l-am ales pentru a marca revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic și adaptarea ei la publicul contemporan.

Continuăm, ca umanitate, să avem nevoie de artă și de cultură chiar și acum, când sunt alte urgențe, pentru că…?

Pentru că ne ține în viață, ne dă speranță și bucurie, ne face să retrăim momentele cele mai bune și să ne gândim la cele care vor reveni. De la începutul pandemiei am supraviețuit spiritual cu ajutorul artei și al muzicii și nu cred că sunt aspecte de care ne putem lipsi, dacă vrem să ne păstrăm sănătoși în toate sensurile.

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.