Festivalul Comediei Românești, ediția a XIII-a, în perioada 23-31 mai
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-comediei-romanesti-editia-a-xiii-a-in-perioada-23-31-mai/

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti – festCO se va desfăşura în perioada 23-31 mai, tematica din acest an stând „sub semnul superstiţiilor şi a antinomiei noroc-ghinion”

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2015

Festivalul Comediei Românești se va deschide sâmbătă, la ora 18,00, pe scena aflată în fața Teatrului de Comedie, cu un moment inspirat de tematica ediției din acest an. Spectatorii sunt invitați să vizioneze în continuare, în sediul Teatrului de Comedie, spectacolele „(N)AUM”, texte de Gellu Naum, regia Mariana Cămărășan, coproducție UNTEATRU și Teatrul Metropolis și „La vita e bella” de Radu F. Alexandru, regia Vlad Cristache, producție a Teatrului de Comedie.

Programul festCO 2015, desfășurat de-a lungul a nouă zile, va cuprinde o secțiune IN, în care se află în concurs cele mai bune producții pe texte de comedie românească din întreaga țară, care au avut premiera în 2014, o secțiune OFF în care sunt prezentate spectacole din sectorul independent, spectacole de teatru pentru copii și tineret și spectacole câștigătoare la festivalurile de teatru pentru liceeni.

De asemenea acesta va avea un laborator de comedie-workshop de scriere dramatică desfășurat în parteneriat cu Drama League New York, o proiecție documentar și lansare catalog expoziție Comedia REMIX, proiect care își propune să readucă în atenția publicului momente marcante din istoria  Festivalul Comediei Teatrului de Comedie, proiect realizat de criticul de teatru Cristina Modreanu și artista Maria Drăghici.

Din programul festivalului nu vor lipsi evenimente în aer liber, care vor începe de la ora 21,30, precum proiecte de filme românești de comedie, concerte, spectacole de improvizație, street art, dar și spectacole-lectură cu textele câștigătoare la Concursul de Comedie Românească, ediția a X-a.

Festivalul se va încheia pe 31 mai cu Gala festCO în cadrul căreia vor fi decernate premiile festCO, ediția a XIII-a și premiile Concursului de Comedie Românească, ediția a X-a, 2015. Va urma vernisajul expoziției de fotografii realizate de Emanuel Tânjală — „Hai la gard ! — Siliștea Gumești 2014”.

În final va fi prezentat publicului spectacolul eveniment „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, text scris de Cătălin Ștefănescu după romanul „Moromeții” de Marin Preda, regia Alexandru Dabija, cu Marcel Iureș și George Mihăiță.

Foto: Festivalul Comediei Românești – facebook

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.