Festivalul de film polonez CinePOLSKA, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-polonez-cinepolska-la-bucuresti/

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică şi la sfârşitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ”Elvira Popescu” din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Evenimentul debutează astazi cu proiecția filmului „Arta de a face dragoste”, despre medicul care a schimbat viața intimă a polonezilor cu ajutorul cărții sale bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape șapte milioane de exemplare.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă cu filmul „Tablou de vânătoare”, regizat de poloneza Agnieszka Holland împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obținut Ursul de Argint la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acțiune se desfășoară în frumoșii munți polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărțile scriitoarei Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este și candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

„Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari, oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune în comunicat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Cu ocazia împlinirii anul acesta a 150 de ani de la nașterea Mariei Sklodowska-Curie, pe 25 noiembrie, va fi prezentată o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle — „Maria Sklodowska-Curie. Curajul de a cunoaște”.

În cadrul festivalului vor mai putea fi văzute filmele „Ultima familie” regia Jan P. Matuszynski, „Planeta celor singuri” regia Mitja Okorn și „Imaginea de apoi” regia Andrzej Wajda, peliculă care închide Festivalul CinePOLSKA.

Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20,00.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinematografului ”Elvira Popescu”, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Foto: CinePOLSKA – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.