Festivalul de la Avignon, prin lupa pieselor lui Eugen Ionescu și Matei Vișniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-avignon-prin-lupa-pieselor-lui-eugen-ionescu-si-matei-visniec/

Peste o mie de teatre din lumea întreagă şi-au prezentat creaţiile în luna iulie, la cea de-a 50-a ediţie a evenimentului. Doi autori de teatru cu origini româneşti au fost foarte căutaţi în acest an: clasicul absurdului, Eugen Ionescu, şi scriitorul contemporan Matei Vişniec.

Un articol de Alina Busuioc|30 iulie 2015

România s-a prezentat la festival cu o piesă susținută de municipalitatea din Arad, „Alpenstock”.

A trecut o săptămână de când am lăsat în urmă cetatea cu ziduri de piatră, unde de-a lungul lunii iulie s-au jucat zilnic peste 1300 de spectacole de teatru, dar personajele pieselor revin mereu spre mine, cu puterea lor hipnotizantă. Experiența festivalului de la Avignon mă guvernează, ca un suveran care nu e dispus să renunțe la sceptrul său aurit.

Timp de o săptămână, cât am fost prezentă, cuvintele actorilor s-au rostogolit, s-au micșorat, s-au dilatat ca într-o turbină și au prins forme sensibile, sfâșietoare, absurde, dezinvolte, eliberatoare, în funcție de autor.

Ca să nu mai întârzii, am să mai adaug că timpul petrecut la festival a trecut foarte repede: un cantonament scurt și intens, în care – pentru a vedea autorii preferați – am organizat și reorganizat fișele spectacolelor, în zadar, pentru ca, în final, să accept limitele. Nu-i nimic, voi reveni anul viitor.

Ionescu, la superlativ

Cinci spectacole, adaptate după textele lui Eugen Ionescu, s-au jucat anul acesta la Avignon: „Lecția”, „Cântăreața cheală”, pusă în scenă de două companii de teatru diferite, „Macbett” și „Rinocerii”.

„Eugen Ionescu este, alături de Jean Racine, unul dintre autorii mei preferați. Cântăreața cheală este una dintre piesele cele mai jucate în Franța, nu știu dacă și în România. La teatrul parisian La Huchette, piesa regizată de Nicolas Bataille, se joacă fără întrerupere din 1957. Ionescu este considerat un autor clasic ca Molière sau Shakespeare, un clasic al absurdului”, afirmă regizorul parizian Clio Van de Walle.

IMG_0358

Cântăreața cheală. Credit Foto: Cie Indigo

După ce în trecut a pus în scenă „Lecția”, Clio Van de Walle a propus publicului Teatrului „Roi René” din Avignon viziunea sa modernă a „Cântăreței” lui Ionescu: muzică de Lady Gaga, unul dintre actori își face un selfie cu publicul în timpul spectacolului, un revolver cu care este ucisă bona, care este, de această dată, întruchipată de un travestit. Imaginile puternice, create de regizoarea pariziană, fac parte din cotidianul nostru și au pus în valoare cu șarm și nonșalanță forța absurdului lui Eugen Ionescu.

Un spectacol foarte vizual este și piesa „Macbett” a companiei „Fox”, care a fost jucat la Teatrul „La luna”. Scenele în care baronii Galmiss și Candor se revoltă împotriva arhiducelui Duncan, act pentru care vor fi uciși de generalii Banco și Macbett. Trădarea lui Macbett, prins în mrejele corupte ale puterii este surprinsă cu mult talent de tinerii actori. „Îl recunoaștem pe Shakespeare, sigur, dar un Shakespeare care și-a înmuiat pana de scris în vitriol”, spun reprezentanții companiei de teatru franceze.

Matei Vișniec, printre autorii cei mai apreciați ai festivalului

O avalanșă de mesaje, de trăiri și idei complexe, de pe scaunul de spectator, când mergi la spectacolele adaptate după Matei Vișniec. Spectatorul este cel care alege dacă vrea să călătorească, să evadeze sau să rămână, emoționat, în lumea ideilor redate atât de bine de către actori, clovni sau marionete. În „Memoria mopurilor” („La mémoire des serpillières”), una dintre cele mai apreciate montări de anul acesta, eroul principal este martorul aburdității unui peisaj mediatic profund marcat de deziluzii. Regia spectacolului cu clovni este semnată de Victor Quezada-Perez.

Pentru a intra la piesa „Eu, cuvântul” („Moi, le mot”) a fost nevoie de multă răbdare, rezervările găsindu-se greu spre finalul festivalului. O călătorie în lumea cuvintelor, cu multe delicii, o bogăție stilistică, care explică de altfel de ce cartea autorului, „Le cabaret des mots”, nu se mai găsește de mult în librării.

IMG_9899

Scenă din spectacolul „Moi, le mot”

În „Cai la fereastră”, piesă cu marionete livide, rămase înțepenite în suferințele provocate de războaie, păpușarul devine el însuși protagonist, alături de personajele pe care le mânuie cu talent.

Obsesia marionetelor aproape imobile, construite din ghips, pentru detalii mici, nesemnificative, nu face decât să amâne inevitabil momentul confuntării cu durerea pierderilor suferite.

Presa franceză îi acordă lui Matei Vișniec, alături de autorii Jean Claude Grumberg, Pierrette Dupoyet, Fabrice Melquiot și Eric-Emmanuel Schmitt, titlul de „Rege al secțiunii Off” a Festivalului de la Avignon. Publicația franceză „L’express” remarcă faptul că în total, 21 de piese sunt adaptate după textele celor cinci autori. La ediția din acest an, au mai fost jucate spectacolele „Jouer le je” (Jucându-mă pe mine), „Du sexe de la femme, comme champ de bataille” (Despre sexul femeii, câmp de luptă)

Se țes, încet, încet, legături culturale cu România

Pe scenă măști albe, rotunde, ale spiritelor Kokdu, care în mitologia populară coreeană însoțesc sufletul defunctului către o lume necunoscută. Mișcări armonioase, brațe și corpuri care amintesc puterile fantastice pe care, prinși în concretul vieții de zi cu zi, le-am uitat. Cine-ar fi crezut că există o legătură între toate acestea și ce se întâmplă acasă? „Am jucat unul din spectacolele noastre în România”, îmi spune la ieșirea din sală Gyung Hee Park, interpret și traducător pentru compania MAC Theatre din Coreea de Sud. „Am fost cu spectacolul «Binari» pe scena Festivalului de la Sibiu, vom reveni cu plăcere dacă vom fi din nou invitați”, adaugă oficialul sud-coreean.

1

Mai târziu, în aceeași seară, așteptând spre miezul nopții să intru la spectacolul de umor burlesc „C’est la vie!”, despre care auzisem că este foarte bun (ceea ce am constatat și eu o oră mai târziu), François Nouel, oficialul companiei „La Cie Didascalies”, îmi pune, una câte una, întrebări despre România: „Cum e cu teatrul românesc?”, „Iar mentalitățile?” „Aveți contacte de la teatre românești?”. Inutil să spun că mi-a făcut plăcere discuția.

Mi s-a părut a fi un semn important când și tânăra regizoare Clio Van de Walle mi-a împărtășit ideea de a juca piesa „Cântăreața cheală” pentru publicul românesc: „Suntem invitați la un festival francofon în Budapesta, în luna martie a anului viitor, ne-ar face mare plăcere să venim și în România”.

Prezență românească la Festival

Una din prezențele românești constante la festivalul din sudul Franței este cea a lui Radu Dinulescu, manager de teatru care a ales în acest an o piesă cu umor acid, interzisă publicului sub 16 ani. „Alpenstock” vorbește despre ura interetnică, frica de alteritate și prejudecăți. Viața unui cuplu banal, care trăiește într-o țară în spațiul balcanic, este bulversată de achiziția unui detergent de la piața unde vând străini.

Incidentul ia proporții catastrofale atunci când vânzătorul o urmărește pe soția funcționarului Hans, plecat să defileze la parada națională. Obsesia personajelor pentru curățenia cuibului conjugal se va dovedi sete de epurare etnică…

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.