Festivalul Enescu – întâlnire cu Jordi Savall și Neagu Djuvara
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-intalnire-cu-jordi-savall-si-neagu-djuvara/

Festivalul Enescu găzduieşte, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00, la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, o întâlnire cu muzicianul Jordi Savall şi cu istoricul Neagu Djuvara.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Festivalul Enescu găzduiește, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00,  la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, o întâlnire cu muzicianul Jordi Savall și cu istoricul Neagu Djuvara.

Evenimentul va avea loc cu ocazia lansării volumului ,,Le tempérament œcuménique” de Filip-Lucian Iorga (convorbiri cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Jacques Le Goff, Emmanuel Le Roy Ladurie, Eric Mension-Rigau și Jordi Savall).

Evenimentul marca Festivalul Enescu, moderat de Oana Marinescu, îi va avea ca invitați pe Jordi Savall, Neagu Djuvara, Zoe Petre și Filip-Lucian Iorga.

Festivalul Enescu – prilej de cultură

,,Le tempérament œcuménique” este o carte în care cinci istorici și un muzician pasionat de istorie ne împărtășesc gândurile lor despre ecumenism, despre rădăcini și memorie, despre identitatea și evoluția Europei, despre moarte și destin, despre importanța educației, locul religiei în lumea contemporană, sensul istoriei, obiectivitate și empatie, despre temeri și bucuria de a trăi, despre democrație și extremisme, despre evoluțiile demografice și încălzirea globală. O carte care nu-și propune să ofere rețete, ci să îndemne la reflecție.

Festivalul Enescu

Festivalul Enescu găzduiește, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00, la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român

Filip-Lucian Iorga stă de vorbă cu personalități din lumea culturală românească și europeană care aparțin celor trei mari confesiuni creștine (ortodocși, catolici și protestanți).

Prin participanţii la dialoguri sunt reprezentate trei generaţii şi două spaţii, Occidentul şi Orientul european, sunt așezate împreună arta și istoria, în încercarea de a reflecta, dincolo de clișee, asupra unora dintre cele mai complicate probleme cu care se confruntă omul contemporan.

Volumul lansat la Festivalul Enescu este dedicat memoriei sopranei Montserrat Figueras (1942-2011), soția lui Jordi Savall și amintirii istoricului francez Pierre Chaunu (1923-2009) și a apărut în Franța, la Editions Baudelaire, cu sprijinul Fundației Culturale Erbiceanu.

Foto credit: Festivalul Enescu, Pedro Aguilar

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

02
/12
/16

Scriitorul nipon Haruki Murakami va publica viitorul său roman în luna februarie, după cum a anunțat editura sa, care însă nu a dezvăluit titlul și nici subiectul viitoare cărți. În 2015, Murakami a publicat “Men Without Women”, o colecție de șase povestiri scurte, dintre care una inedită și celelalte cinci apărute deja într-o revistă literară.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.