Festivalul Excelsior Teen-Fest, la sfârșit de septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-excelsior-teen-fest-la-sfarsit-de-septembrie/

Teatrul Excelsior organizează, în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, prima ediţie a Festivalului de Teatru EXCELSIOR TEEN-FEST. În peisajul cultural bucureştean, adolescenţii nu au avut până în acest moment un festival profesionist care să îi privească direct.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2015

De aceea, TEEN-FEST le va da posibilitatea să se întâlnească cu spectacole ce le sunt adresate, cu ateliere şi evenimente colaterale prin care Teatrul Excelsior îşi propune să îi implice direct pe tinerii iubitori ai artelor.

Când toamna se instalează confortabil în toate colţurile oraşului şi un nou an şcolar îşi face loc în vieţile tinerilor, Teatrul Excelsior se întoarce din vacanţa de vară cu un plan bine ticluit, care priveşte fiecare adolescent/ă dornic/ă să exploreze o lume în care se regăsesc bucuriile, tristeţile, zbuciumul, încercările, căutările, dorinţele care clocotesc în noi toţi, la vârsta adolescenţei. Excelsior vă propune şi vă invită să luaţi parte la un eveniment unic şi atât de necesar în Bucureşti, Festivalul TEEN-FEST.

Prin organizarea acestui festival, Teatrul Excelsior vizează crearea unor punţi între educaţie şi cultură pentru tinerii bucureşteni. TEEN-FEST le oferă adolescenţilor o alternativă la cotidian, dar şi o posibilitate de afirmare, un eveniment „viu” dedicat tinerei generaţii, care să promoveze teatrul românesc de cea mai bună calitate, în scopul de a construi, prin artele spectacolului, un spaţiu creativ şi o platformă educaţională.

Festivalul va avea pe lângă pilonul principal – spectacolele de teatru – şi alte evenimente conexe adresate tinerilor: seri de filme cu invitaţi speciali şi sesiuni de Întrebări şi Răspunsuri, ateliere de dramaturgie, fotografie şi dans contemporan, susţinute de profesionişti în domeniu, mese rotunde dedicate directorilor de licee din Bucureşti şi directorilor de teatre bucureştene, al căror repertoriu include spectacole care vizează publicul tânăr.

Spectacolele de teatru şi evenimentele adiacente se vor desfăşura la Teatrul Excelsior, Sala Mare şi Sala Studio; Teatrul Bulandra, Sala “Toma Caragiu”; Un Teatru; Teatrul Odeon; Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Mică; Teatrul Foarte Mic. Festivalul va avea caracter competiţional.

Cu toate că vizează adolescenţii, planul echipei Excelsior nu este unul exclusivist, deci sunteţi cu toţii bine-veniţi, indiferent de vârstă, la EXCELSIOR TEEN-FEST. În mod sigur, veţi găsi ceva care să vă suscite interesul şi curiozitatea.

28
/06
/15

Ascunși în spatele unor inițiale, doi bărbați, emigrantul politic AA și migrantul economic XX, se înfruntă într-un subsol în „Emigranții”, piesa lui Sławomir Mrożekde la a cărui naștere, pe 29 iunie 1930, aniversăm 85 de ani. Această montare, în regia TV a lui Andrei Măgălie, a pornit ca un pariu reușit, o propunere de teatru independent a unui trio de proaspeți absolvenți – doi actori, Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu, și un scenograf, Vladimir Turturică.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

25
/06
/15

Cel de-al treilea volum al romanului ”Orbitor” de Mircea Cărtărescu a apărut în Olanda, la Editura De Bezige Bij din Amsterdam, în traducerea lui Jan Willem Bos. După germană, franceză, bulgară, suedeză şi norvegiană, neerlandeză este cea de-a şasea limbă străină în care trilogia ”Orbitor” (peste 1500 de pagini) va fi citită integral.

25
/06
/15

Până pe data de 15 august, comedianții din România pot să se înscrie la cea de a treia ediție a concursului de stand-up comedy, direct pe site-ul festivalului. Aflat la cea de-a treia ediție, STAND UP FEST îi invită pe comedianții români la cel mai mare duel al glumelor.

25
/06
/15

10 zile, peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali din peste 50 de ţări, 300 de evenimente desfăşurate în mai mult de 60 de spaţii, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, 150 de premiere, peste 600.000 de vizitatori – pe scurt Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Sâmbătă, 27 iunie, de la ora 21.10, telespectatorii TVR 1 şi TVR HD sunt invitaţi să urmărească Gala Celebrităţilor, spectacol ce a avut loc la Sala Thalia din Sibiu şi a marcat întregul parcurs al festivalului.

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.