Festivalul Filmului European 2018, în Bucureşti şi alte 7 oraşe din România. Gala de deschidere, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-2018-in-bucuresti-si-alte-7-orase-din-romania-gala-de-deschidere-la-tnb/

Festivalul Filmului European 2018 (7 mai – 3 iunie) va avea loc în Bucureşti şi în alte 7 oraşe din România, iar gala de deschidere, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2018

Decizia de includere pe lista iniţiativelor şi proiectelor oficiale aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural a fost luată în urma unei aplicaţii depuse de Institutul Cultural Român în luna decembrie a anului 2017.

La cea de-a 22-a ediţie va fi inaugurată o secţiune specială, „Restored Masterpieces”, care va include filme europene, de patrimoniu, restaurate.

Festivalul Filmului European este un proiect organizat sub egida EUNIC România, cu sprijinul  ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul a demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român.

Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere şi să aprecieze patrimoniul cultural al Europei şi de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul este „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor”.

Anul va fi marcat de o serie de iniţiative şi evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetăţenilor să se implice şi să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural.

Foto: Festivalul Filmului European – facebook

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.