Festivalul Filmului European 2018, în Bucureşti şi alte 7 oraşe din România. Gala de deschidere, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-european-2018-in-bucuresti-si-alte-7-orase-din-romania-gala-de-deschidere-la-tnb/

Festivalul Filmului European 2018 (7 mai – 3 iunie) va avea loc în Bucureşti şi în alte 7 oraşe din România, iar gala de deschidere, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2018

Decizia de includere pe lista iniţiativelor şi proiectelor oficiale aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural a fost luată în urma unei aplicaţii depuse de Institutul Cultural Român în luna decembrie a anului 2017.

La cea de-a 22-a ediţie va fi inaugurată o secţiune specială, „Restored Masterpieces”, care va include filme europene, de patrimoniu, restaurate.

Festivalul Filmului European este un proiect organizat sub egida EUNIC România, cu sprijinul  ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul a demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român.

Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere şi să aprecieze patrimoniul cultural al Europei şi de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul este „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor”.

Anul va fi marcat de o serie de iniţiative şi evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetăţenilor să se implice şi să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural.

Foto: Festivalul Filmului European – facebook

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.