Festivalul Filmului Francez pe marile ecrane din 11 orașe din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-pe-marile-ecrane-din-11-orase-din-romania/

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Filmului Francez vine cu surprize în 11 oraşe din România şi va avea loc pe marile ecrane, atât în interior, cât şi în aer liber, în perioada 23 septembrie – 4 octombrie!

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2020

În urma noilor reglementări care permit redeschiderea sălilor de cinema, Institutul Francez anunță că se alătură   încă 3 orașe la lista comunicată la începutul lunii: București, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Suceava. În contextul actual, organizatorii pun accentul pe respectarea strictă a regulilor sanitare, pentru siguranța tuturor. 

Festivalul se desfășoară sub deviza „Le film français au feminin”/ „Filmul francez la feminin” și propune publicului o selecție de filme cu totul specială, punând în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză – actrițe și regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.

În secțiunea Panorama veți putea descoperi în premieră în România ultimul film cu celebra actriță Eva Green, PROXIMA, o poveste impresionantă despre depășirea propriilor limite, dar și a canoanelor sociale. Filmul a debutat în Festivalurile de la Toronto, San Sebastian și Rotterdam. Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU de Céline Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, un film de epocă despre o dragoste interzisă și LA BONNE ÉPOUSE, de Martin Provost, o comedie spumoasă despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor ‘60, cu un trio imbatabil de actrițe: Juliette Binoche, Yolande Moreau și Noémie Lvovsky.

Două dintre filmele din secțiunea Cahiers du Cinéma: vive les insoumuses ! pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanța revoluției din 1968 pentru istoria emancipării feminine. Filmul clasic LA FIANCÉE DU PIRATE de Nelly Kaplan, lansat în 1969, o readuce pe ecrane pe marea actriță Bernadette Lafont într-unul dintre rolurile marcante ale lungii sale cariere, iar documentarul DELPHINE ET CAROLE ne transpune în miezul feminismului anilor ’70, alături de actrița franceză Delphine Seyrig și de cineasta elvețiană Carole Roussopoulos, care luptă, cu camera de filmat pe umăr, pentru ca femeile să aibă dreptul la propriul punct de vedere artistic. La începutul secolului trecut, în anii 1900, aceeași luptă era purtată – cu mijloace de filmare diferite – de Alice Guy, prima realizatoare de film din istorie, ale cărei scurtmetraje vor fi prezentate în premieră în cadrul festivalului.

În secțiunea Focus Tinere Talente nu ratați ALICE ET LE MAIRE de Nicolas Parizer, care tratează chiar tema alegerilor locale și pentru care Anais Demoustier a fost recompensată cu César pentru cea mai bună actriță, dar și alte filme de debut care s-au bucurat de succes în rândul criticilor de cinema și al publicului francez, ca UN DIVAN À TUNIS cu Golshifteh Farahani sau TU MÉRITES UN AMOUR, în care Hafsia Herzi este actriță principală, regizoare și scenaristă. Nu în ultimul rând, Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnès Varda, care ne-a părăsit în 2019, prin proiecția ultimului său film, VARDA PAR AGNÈS. 

Pentru a afla toate detaliile despre selecția de filme, consultați broșura festivalului:  http://bit.ly/BrosuraFFF 

Programul proiecțiilor în fiecare oraș este disponibil aici: http://bit.ly/ProgramFFF 

Spotul de prezentare: http://bit.ly/SpotFFF  

Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.

La București, proiecțiile vor avea loc atât în sala de cinema Elvire Popesco cât și în aer liber, în curtea Institutului Francez și în spațiul Cinema Sub Clar De Lună, o curte amplă, alăturată Casei Florescu-Manu de pe Calea Victoriei 192A.

„Cinema Sub Clar De Lună” este un proiect al Asociației Festivalul de Film Transilvania (AFFT), căreia Institutul Francez din România îi mulțumește pentru găzduirea unor proiecții din cadrul Festivalului Filmului Francez 2020. 

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez și la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco. 

Regulile sanitare pentru proiecțiile în aer liber, dar și în interiorul sălilor, pot fi consultate aici: www.elvirepopesco.ro 

LISTA ORAȘELOR ȘI LOCUL PROIECȚIILOR

BUCUREȘTI

23 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior şi în exterior: CINEMA ELVIRE POPESCO, Bd. Dacia nr. 77 & CINEMA SUB CLAR DE LUNĂ, Calea Victoriei 192A

 

CLUJ-NAPOCA 

24 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA VICTORIA, Bd. Eroilor nr. 51


IAȘI

23 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în exterior: GRĂDINA INSTITUTULUI FRANCEZ, Bd. Carol I nr. 26


TIMIȘOARA

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în exterior: FABER, Splaiul Peneș Curcanul nr. 4-5

 

 

 

ARAD

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ARTA, Str. Vasile Alecsandri nr. 2


BRAȘOV

24 – 27 SEPTEMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ONE, Str. Zaharia Stancu nr. 1, Centrul comercial Coresi

 

BRĂILA

29 SEPTEMBRIE – 2 OCTOMBRIE

Proiecții  în exterior: SUNRISE MARINA BISTRO, Str. Danubiu nr 20C


CONSTANŢA 

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA JEAN CONSTANTIN, Bd. Ferdinand nr. 56


SFÂNTU GHEORGHE 

1 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții  în interior: CINEMA ARTA BY CITYPLEX, Str. Kőrösi Csoma Sándor nr. 10


SIBIU 

3 – 4 OCTOMBRIE

Proiecții în interior: HABITUS, Piața Mică nr. 4 


SUCEAVA

30 SEPTEMBRIE – 4 OCTOMBRIE

Proiecții în interior: UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE SUCEAVA, Auditorium Joseph Schmidt, Str. Universităţii nr. 13

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.