Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, la Metropolis, Bulandra și UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-interna%c8%9bional-al-%c8%99colilor-de-teatru-la-metropolis-bulandra-%c8%99i-unatc/

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, vă invită între 2 şi 8 iulie la Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru. Festivalul Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST) reprezintă proiectul implementat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi în parteneriat cu Asociaţia FIST, UNATC ”I. L. Caragiale”, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Municipal Bulandra. Obiectivul festivalului îl constituie promovarea şi dezvoltarea valorilor culturale în rândul tinerilor şi studenţilor bucureşteni.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2018

Proiectul își propune să reunească în sălile teatrelor Metropolis, Bulandra, și la UNATC cele mai apreciate și performante școli de teatru din Franța, Rusia, Slovacia, Polonia, Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Italia și România, reprezentate de tineri artiști – promotorii teatrului de cea mai bună calitate și exploratori ai valorilor culturale românești și internaționale. Misiunea spectacolelor de teatru este de a forma în rândul tinerilor o extraordinară capacitate de percepere, înțelegere, observare și explorare a simțului abstractizării”, precizează CTMB, organizatorul evenimentului. Intrarea pentru toți spectatorii este liberă, în limita locurilor disponibile.

Conf. univ. dr. Paul Chiribuță, directorul artistic al FIST 2018, spune că acest festival a reușit să creeze prin edițiile precedente „o comunitate de oameni pasionați care vor să treacă prin corpul și sufletul lor suferința și speranța umanității, pentru a le ridica la nivel de simbol. Acești tineri și mai puțin tineri se întâlnesc pentru a se sprijini reciproc în efortul lor de a crea o lume mai bună. Se întâlnesc pentru a vedea spectacolele colegilor și pentru a discuta noile abordări pedagogice care să-i conducă mai aproape de visul lor. Dar obiectivul lor cel mai important este să întâlnească spectatorii, singura instanță care poate valida demersul lor. Sper ca publicul să răspundă în număr cât mai mare chemării lansate de tinerii artiști ai Europei.”

Actrița Catinca Maria Nistor, co-fondatorul și selecționerul festivalului, a descris ideea care a stat la baza acestui festival drept „curiozitatea de a fi aproape de alte culturi și de a vedea cum își potrivesc busola, ce îi inspiră pe alții, ce îi frământă și ce îi determină să gândească într-un anume fel. Așa a apărut nevoia acestui festival care acum cinci ani nu exista nicăieri în țară. Existau festivaluri naționale, internaționale de teatru profesionist, de teatru amator, de teatru tânăr, dar niciunul de școli de teatru, niciunul unde generația mea s-ar fi putut regăsi, identifica, compara sau deosebi de o alta.”

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, a V-a ediție – Emotion in motion. Lumea se mișcă prin emoție

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru își propune să crească cu fiecare ediție și, într-un viitor apropiat, să aducă laolaltă și școli de teatru de pe alte continente.

La ediția din 2018 au fost invitate școli din mai multe țări: Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi (Milano, Italia), La Cité/Théâtre /Les comédiens-stagiaires (Caen, Franţa), Russian State Institute Of Performing Arts (St. Petersburg, Rusia), The Polish National Film, Television and Theatre School (Lodz, Polonia), VSMU, Academy of Performing Arts, Bratislava (Bratislava, Slovacia), Faculty of Dramatic Arts (Serbia, Belgrad), University of Arts, Kaposvár, Theatre department (Kaposvár, Ungaria), Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (Chișinău, Republica Moldova), Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu), Universitatea Națională de Arte “George Enescu” (Iași), Universitatea „Ovidius” (Constanța), Universitatea “Dunărea de Jos” (Galați) și, bineînțeles, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (Bucureşti).

Detalii despre eveniment puteți găsi pe www.ctmb.eu, www.fistromania.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

05
/02
/15

Actorul american Johnny Depp s-a căsătorit civil cu iubita lui, Amber Heard, în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc, marţi, în casa din Los Angeles în care cei doi locuiesc, cu câteva zile înainte de nunta ce va avea loc la finalul săptămânii în Bahamas.

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

04
/02
/15

În această iarnă, Opera Comică pentru Copii le-a pregătit spectatorilor săi de toate vârstele o întâlnire specială cu personajele unei poveşti nemuritoare: Peter Pan de Laurenţiu Profeta (muzica) şi Eugen Rotaru (libretul). Premiera are loc vineri, 13 februarie 2015, de la ora 18:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti, nr. 16).

04
/02
/15

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neașteptată, emoționantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă – e alegerea lui ce anume și cum ne arată în imagine.

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

03
/02
/15

Duminică, 8 februarie 2015, de la ora 20:00, , la Sala Mică a Naționalului bucureştean, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru.

03
/02
/15

Primul concert din februarie susţinut de Orchestra Naţională Radio, vineri, 6 februarie (19.00), este un prilej de a-l aplauda pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, cunoscut publicului din întreaga ţară graţie turneelor naţionale “Vă place Bach ?”, “Vă place Brahms?” şi “Vă place tango?”.

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.