Greșeli în top
https://www.ziarulmetropolis.ro/greseli-in-top/

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun şi eu unul. Este vorba de topul greşelilor pe care le întâlnesc des în scris şi în vorbire.

Un articol de Cristina Dragulin|3 Februarie 2015

Topul este, desigur, în totalitate, subiectiv. Ordinea din top nu indică frecvența erorilor, căci nu țin o statistică. Greșelile menționate le întâlnesc fie în scris, fie în vorbire, fie și în vorbire și în scris.

1. Virgulă între subiect și predicat;

2. Lipsa diacriticelor (dacă am citi așa cum scriem, cum s-ar modifica limba română?);

3. Prescurtări de neînțeles ale unor termeni;

4. Plural eronat al unor cuvinte (ultimul auzit – slogane, în loc de sloganuri);

5. Conjugare aiuristică a unor verbe (așază/așează; tace/tăcea; place/plăcea etc.);

6. Mai mulți sau mai puțini de „i” la conjugările verbelor sau la articularea substantivelor (a fi/fii; fii/fiii, copii/copiii; a ști/știi etc.);

7. Lipsa virgulelor (și a altor semne de punctuație), dar și punerea lor în plus;

8. Scrierea sau pronunția greșită a cuvintelor preluate din alte limbi;

9. Folosirea unor termeni cu sensuri incorecte;

10. Acordul eronat dintre subiect și predicat (de pildă, în cazul substantivelor colective – echipă, grup, clasă etc.).

Vă invit pe voi să dați mai multe exemple.

Puteți completa topul conform experienței voastre!

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

22
/11
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

26
/09
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul și ești bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citești ce-a mai rămas din presa scrisă și se întâmplă același lucru. Iar pe rețelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îți propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

10
/02
/16

Structura „ca și” a ajuns să invadeze limba română, crescând ca iarba rea și ajungând pe buzele tuturor. La origini, o încercare stângace de a evita cacofonia, astăzi este folosită absurd chiar în structuri în care nu există vreun pericol de cacofonie, înlocuind abuziv prepoziția sau adverbul „ca”.

11
/02
/15

... spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ - mai puţin de gramatică - să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.

15
/01
/15

Bine vă regăsesc! În primul rând, vreau să vă urez un Nou An Fericit, pe parcursul căruia să aveți parte de cât mai multe motive să vă bucurați și să vă simțiți împliniți. Desigur, sper să fie un an în care să explorăm împreună limba română.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.

04
/12
/14

De ce scriem cu un singur „n” și de ce cu doi „n”? În limba română, nu întâlnim foarte des cuvinte în cadrul cărora să dublăm litere. De aceea, atunci când trebuie să o facem pot apărea confuzii.

Page 1 of 3123