Festivalul International de Film Bucuresti: retrospectivă la NCRR
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-bucuresti-retrospectiva-la-ncrr/

Cele mai bune filme de la Festivalul International de Film Bucuresti se întorc între 7 – 10 octombrie 2013 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Cele mai bune filme de la Festivalul International de Film Bucuresti se întorc între 7 – 10 octombrie 2013 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român (NCRR).

Iubitorii filmelor de artă au motiv de bucurie: B-EST IFF revine cu producții semnate de cei mai buni regizori și cu invitați surpriză, care vă vor provoca la discuții aprinse.

La NCRR aveți ocazia de a viziona în exclusivitate producții de top incluse în programul B-EST IFF. Retrospectiva va fi deschisă de câștigătorul trofeului de la Festivalul International de Film Bucuresti: „Blancanieves“, al regizorului spaniol Pablo Berger, o reinterpretare a clasicului basm „Albă ca Zăpada“, cu acțiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor ’20.

Juriul B-EST IFF a decernat premiul  „pentru reușita combinare dintre un omagiu plin de imaginație adus cinematografului mut și o actualizare poetică a unui faimos basm pentru copii”.

Filmul a fost distins la Premiile Goya / Goya Awards 2013 cu numeroase distincții: Cel mai bun Film, Cea mai bună actriță, Cel mai bun debut, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun cântec, Cea mai bună scenografie. Blancanieves este adus în România de Transilvania Film.

Retrospectiva de la Festivalul International de Film Bucuresti aduce filme bune

O altă producție pregătită pentru public este „Compliance/Supunere“, în regia lui Craig Zobel, reprezentant de marcă al noului val de regizori americani independenţi. Lansat la Sundance, filmul a avut premiera europeană la Locarno și a cucerit instant laudele criticilor și publicului.

Compliance este filmul șoc al ediției de anul acesta, bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale: ca urmare a unei farse telefonice din partea unui așa-zis polițist, şefa unui fast-food începe să interogheze o angajată, consecinţele demersului ei fiind de-a dreptul siderante.

Festivalul International de Film Bucuresti

Programul retrospectivei –  Festivalul International de Film Bucuresti

Timp de o decadă, un individ din S.U.A s-a delectat în timpul liber cu farse făcute prin telefon. În 2004 însă, se petrece evenimentul incredibil care inspiră și filmul. Consecințele au fost devastatoare, punând în lumină tentația supunerii oarbe, care a stat și la baza experimentul Milgram.

Festivalul reprezintă prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată la București, începând din anul 2005.

Citiți și: Astăzi se încheie Festivalul Internațional de Film București 2013

Conceput ca un festival axat pe cinemaul independent, care încurajează curentele și perspectivele alternative ce nu-şi găsesc, de obicei, locul în programele cinematografelor românești, care descoperă noi talente și promovează tineri cineaști, B-EST IFF este cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj.

Info:  

Noul Cinematograf al Regizorului Roman se află în incinta Muzeului Național al Ţăranului Român (intrarea Monetariei nr 3). Intrarea la film este 10 lei, la preț întreg, sau 7 lei pentru studenți, elevi sau pensionari.

Foto credit: Cinemagia, filme prezente la Festivalul International de Film Bucuresti (foto sus – Blancanieves)

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.