Festivalul International de Film Bucuresti: retrospectivă la NCRR
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-bucuresti-retrospectiva-la-ncrr/

Cele mai bune filme de la Festivalul International de Film Bucuresti se întorc între 7 – 10 octombrie 2013 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Cele mai bune filme de la Festivalul International de Film Bucuresti se întorc între 7 – 10 octombrie 2013 la Noul Cinematograf Al Regizorului Român (NCRR).

Iubitorii filmelor de artă au motiv de bucurie: B-EST IFF revine cu producții semnate de cei mai buni regizori și cu invitați surpriză, care vă vor provoca la discuții aprinse.

La NCRR aveți ocazia de a viziona în exclusivitate producții de top incluse în programul B-EST IFF. Retrospectiva va fi deschisă de câștigătorul trofeului de la Festivalul International de Film Bucuresti: „Blancanieves“, al regizorului spaniol Pablo Berger, o reinterpretare a clasicului basm „Albă ca Zăpada“, cu acțiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor ’20.

Juriul B-EST IFF a decernat premiul  „pentru reușita combinare dintre un omagiu plin de imaginație adus cinematografului mut și o actualizare poetică a unui faimos basm pentru copii”.

Filmul a fost distins la Premiile Goya / Goya Awards 2013 cu numeroase distincții: Cel mai bun Film, Cea mai bună actriță, Cel mai bun debut, Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun cântec, Cea mai bună scenografie. Blancanieves este adus în România de Transilvania Film.

Retrospectiva de la Festivalul International de Film Bucuresti aduce filme bune

O altă producție pregătită pentru public este „Compliance/Supunere“, în regia lui Craig Zobel, reprezentant de marcă al noului val de regizori americani independenţi. Lansat la Sundance, filmul a avut premiera europeană la Locarno și a cucerit instant laudele criticilor și publicului.

Compliance este filmul șoc al ediției de anul acesta, bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale: ca urmare a unei farse telefonice din partea unui așa-zis polițist, şefa unui fast-food începe să interogheze o angajată, consecinţele demersului ei fiind de-a dreptul siderante.

Festivalul International de Film Bucuresti

Programul retrospectivei –  Festivalul International de Film Bucuresti

Timp de o decadă, un individ din S.U.A s-a delectat în timpul liber cu farse făcute prin telefon. În 2004 însă, se petrece evenimentul incredibil care inspiră și filmul. Consecințele au fost devastatoare, punând în lumină tentația supunerii oarbe, care a stat și la baza experimentul Milgram.

Festivalul reprezintă prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată la București, începând din anul 2005.

Citiți și: Astăzi se încheie Festivalul Internațional de Film București 2013

Conceput ca un festival axat pe cinemaul independent, care încurajează curentele și perspectivele alternative ce nu-şi găsesc, de obicei, locul în programele cinematografelor românești, care descoperă noi talente și promovează tineri cineaști, B-EST IFF este cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj.

Info:  

Noul Cinematograf al Regizorului Roman se află în incinta Muzeului Național al Ţăranului Român (intrarea Monetariei nr 3). Intrarea la film este 10 lei, la preț întreg, sau 7 lei pentru studenți, elevi sau pensionari.

Foto credit: Cinemagia, filme prezente la Festivalul International de Film Bucuresti (foto sus – Blancanieves)

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.