Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL anunță competiția de scurtmetraje românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-independent-anonimul-anunta-competitia-de-scurtmetraje-romanesti/

Nouă producţii autohtone se regăsesc în competiţia de scurtmetraj românesc a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc între 12-16 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2020

Peste 50 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc, selecția acestora aparținând criticului de film Ionuț Mareș: “Apelul de înscriere a fost lansat când încă nu era clar dacă ANONIMUL va putea avea loc, aşa că numărul mare de scurtmetraje româneşti primite, câteva zeci bune, ne-a dat încredere şi speranţă. Din cauza contextului în care se va desfăşura ediția din acest an a festivalului, am fost nevoit, din păcate, să aleg un număr ceva mai mic de titluri, care vor putea fi văzute în prezenţa realizatorilor. Este o competiţie dominată de femei regizor – şapte din cele nouă filme sunt făcute de cineaste, iar unele din ele vor fi arătate în premieră la Sfântu Gheorghe. Şi absolut toate spun poveşti puternice şi emoţionante.”

Competiția de scurtmetraj românesc ANONIMUL 17:

  • BILET DE IERTARE, regia Alina Şerban, cu Alina Șerban, Ionuț Habet, Oana Ștefănescu
  • BUCUREŞTIUL VĂZUT DE SUS, regia Andrei Răuţu, cu Marina Voica, Elvira Deatcu, Ștefan Iancu
  • CONTRAINDICAŢII, regia Lucia Chicoş, cu Nicoleta Lefter și Maria Ploae
  • ÎN NOAPTE, regia Ana Pasti, cu Ana Pasti, Gabor Bondi
  • KAÏMÓS, regia Sarra Tsorakidis, cu Maria Popistașu, Simona Popescu, Victoria Cociaș
  • LAILA, regia Raya Al Souliman, cu Ileana Puiu, Mazen Rifai
  • LUNA MEA, regia Claudiu Mitcu, cu Dana Rogoz
  • MOARTE, regia Laura Pop, animație
  • TRECEA UN PRINŢ CĂLARE, regia Cristina Groşan, cu Silvana Mihai, Cristian Robe

ANONIMUL IIFF 2020 se va desfășura în exclusivitate în aer liber, cu un număr maxim de 400 de participanți la fiecare proiecție. Accesul la proiecții este gratuit și se va face doar în baza rezervărilor electronice (bilete cu valoare 0), disponibile pe eventbook.ro, începând cu 11 august. 

Programul ANONIMUL 2020 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, precum și proiecții de film de lungmetraj, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

Mai multe detalii, precum și programul festivalului, vor fi comunicate pe parcursul săptămânilor viitoare pe http://www.festival-anonimul.ro/ 

Festivalul este pe:

Website | Facebook | Instagram

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.