Festivalul Internațional de Poezie aduce peste 100 de poeți la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-poezie-aduce-peste-100-de-poeti-la-bucuresti/

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spaţii culturale cunoscute din oraş.

Un articol de Liliana Matei|30 aprilie 2017

Peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări: conferințe, mese rotunde, dezbateri, performance-uri şi recitaluri de jazz, lansări de carte, evenimente dedicate copiilor, organizate în peste 10 spații culturale cunoscute din capitală. Evoluția proiectului din ultimii ani precum și amploarea ediției din acest an transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România.

La ediția din acest an, Târgul Național de Carte și Poezie revine în program, propunând iubitorilor de literatură o ofertă bogată de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Române, Națiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. Evoluția din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an transformă Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) în cel mai important festival de gen din România.

Un proiect aparte în lista evenimentelor din acest an îl reprezintă aniversarea celor 95 de ani de la înființarea Clubului PEN România, parte a PEN International, prestigioasa organizație cunoscută în întreaga lume pentru multiplele ei activități de promovare a unei literaturi fără frontiere, de apărare a libertății de expresie, de educație și de dezvoltare a creativității și responsabilității în rândul tinerilor. Între 15 și 17 mai 201, PEN România va sărbători o vârstă rotundă alături de reprezentanți ai 15 PEN cluburi naționale de pe mai multe continente, printr-un program de evenimente coordonat de scriitoarea Magda Cârneci, președinta filialei românești a acestei organizații internaționale.

Evenimentele dedicate liceenilor reprezintă, de asemenea, o noutate a ediției din acest an. Sub motto-ul „Poetry Face to Face”, 9 poeți contemporani participă la întâlniri cu tineri cititori, în cadrul a trei evenimente găzduite de Liceul „Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național „George Coșbuc”; Clubul Unesco Adolescenții este partenerul acestui proiect. La Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărțișor, în cadrul FIPB 2017, vor avea loc o serie de ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Evenimentul dedicat poeziei experimentale completează lista formatelor inedite din cadrul FIPB 2017. Inspirat din citatul lui Paul Klee, celebrând plasticitatea și forța de metamorfoză a poeziei, prin hibridizare cu alte forme de expresie și genuri artistice, „metaMorph ~ un punct plecat la plimbare” aduce în fața publicului zece poeți internaționali și români, printre care poetul canadian Christian Bök, unul dintre fondatorii timpurii ai conceptualismului și autorul celebrului volum de poezie univocalică Eunoia, poeta și artista multimedia LaTasha N. Nevada Diggs din Harlem NY, multipremiată pentru originalitatea lingvistică a ultimului său volum, TwERK, vocalista și regizoarea de teatru și operă Maja Jantar din Olanda și Steve J. Fowler, poet, artist și curator britanic, editor al revistei literare on-line de avangardă „3:AM magazine”; evenimentul este curatoriat de Simona Nastac și va fi prezentat de Claudiu Komartin.

Conferințele care au în prim-plan traducătorii reprezintă un alt segment important al ediției din acest an a FIPB. „A traduce vs. a tălmăci”, „Putting a Blotch across the Sun, Tripping up for Good at the Soul: A Translator’s Evolution” și „Ospitalitatea de limbaj în traducerea poetică” sunt temele celor trei conferințe incluse în program și susținute de Bruno Mazzoni (Italia), Adam J. Sorkin (SUA), respectiv Victor Ivanovici (România/Grecia).

Un proiect devenit tradiție în cadrul FIPB este „Maratonul de Poezie şi Jazz”, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor. Anul acesta, în cadrul acestui proiect sunt invitaţi 17 poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 7  minute. La conducerea muzicală este Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice şi mai rafinate trupe de blues din România, trupă care va intra în rezonanţă cu poemele celor 17 invitaţi ai Maratonului; amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

17
/06
/16

Doi mari creatori ale căror spectacole au fost văzute pentru prima dată în România la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti – Thomas Ostermeier şi Luk Perceval – vor primi sâmbătă 18 iunie câte o stea pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii din Sibiu, la ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Teatru.

17
/06
/16

“Generaţia tânără are multe de învăţat şi, din păcate, nu prea mai are de la cine. Marii actori au îmbătrânit sau au plecat dintre noi, iar în societatea noastră modelele au dispărut.” – Virgil Ogăşanu. Renumitul actor împlineşte astăzi 76 de ani. 

17
/06
/16

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se află în plină desfășurare, companii din toată lumea se întâlnesc în această perioadă pe scenele FITS, în Piața Mare sunt spectacole în fiecare seară, nume importante ale regiei contemporane susțin conferințe, se vernisează expoziții de fotografie, se lansează cărți, iar Constantin Chiriac deschide fiecare eveniment cu un Sonet de W. Shakespeare…

17
/06
/16

Particip la al treilea European din cariera mea jurnalisticã, aflatã într-o prãbuşire financiarã liberã. Sunt propriul trimis special la Bordeaux, în Aquitaine. De ce aici? Am dat cu banul. Cred în hazard. Hazardul m-a adus în acest oraş în care cultura e mai ales a vinului. Oameni din Bordeaux îmbãtaţi cu vin traverseazã oraşul. Lor nu le pasã de campionat.

17
/06
/16

În 2013, „Now You See Me – Jaful perfect” a fascinat lumea întreagă cu escapadele uimitoare ale celor patru călăreţi, un grup extrem de talentat de iluzionişti profesionişti. De vineri, 17 iunie, cei patru călăreţi se întorc, în „Now You See Me: Jaful perfect 2” cu o aventură formidabilă, ridicând iluzionismul la un cu totul alt nivel, care va cuprinde întreaga planetă.

16
/06
/16

Pe 2 iulie, începând de la ora 20 până la 5 dimineață, cei mai pasionați iubitori de film vor avea experiența singurului maraton cinematografic de peste an. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ajunsă la a 8-a ediție, aduce în România scurtmetraje recente, cele mai multe în premieră națională, premiate la festivaluri consacrate, care nu au avut parte până în prezent de aplauzele publicului larg.

16
/06
/16

Teatrul de Comedie prezintă sâmbătă 18 iunie, ora 19.00 la Sala Nouă, premiera oficială a spectacolului ARTIFICII de Irina Dobriță, regia Elena Morar.

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.

15
/06
/16

Adrian Titieni este profesor universitar și actor cu o bogată activitate în teatru, film şi televiziune. Dar spune că, în primul rând, este antrenor cu experiență de aproape 25 de ani întru formarea tinerilor actori.

15
/06
/16

Echipa națională întâlnește astăzi selecționata balcanică a Elveției. Observ, cu surprindere că multă lume se raportează la elvețieni cu un respect mistic. Că, vezi Doamne, ciocolata, ceasurile, băncile, garda Papei.

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

15
/06
/16

“Dublu”, debutul în lungmetraj al regizoarei Catrinel Dănăiață, va rula de vineri în cinematografele din București și în alte 23 de orașe din țară. „DUBLU” spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relație aproape eșuată și o viață aproape sufocantă. Când viața e un continuu deadline devii prizonierul propriei existențe.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

14
/06
/16

Buffon. Barzagli-Bonucci-Chiellini. Stop. La Chiellini voiam să ajung. Trec rapid peste locul comun că tustrei, plus Buffon, care e vârful de lance al acestui supertrident defensiv, alcătuiesc cea mai solidă apărare de la Euro 2016. Aş zice că e şi cea mai carismatică, în ciuda reputaţiei dubioase pe care o au practicanţii dogmei Herrera. Adică e suficient să-l vezi pe Chiellini bătând cuba ca boxerii, cu Buffon, după nişte duble parade in extremis, pentru a tranşa partea asta…