Festivalul Internaţional de Teatru – NETA, susţinut cu bani de la Guvern
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-teatru-neta-sustinut-cu-bani-de-la-guvern/

Guvernul va susţine financiar organizarea şi desfăşurarea Festivalului Internaţional de Teatru – NETA 2015 (New European Theatre Action), care va avea loc pentru prima dată la Bucureşti, în perioada 28 august – 3 septembrie, alocând Ministerului Culturii suma de 1,18 milioane de lei.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2015

Festivalul Internaţional de Teatru NETA 2015, organizat la zece ani de la înfiinţarea reţelei NETA, va reuni 13 dintre cele mai reprezentative producţii teatrale din spaţiul sud-est european, sub genericul „Teatrul – Erou al Timpului Prezent”.

„Acest eveniment de anvergură va avea un rol important în promovarea teatrului românesc, susţinerea creaţiei contemporane şi stimularea vieţii culturale”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

NETA – New European Theatre Action, reţea din care face parte, ca membru fondator, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, îşi are sediul la Ljubljana (Slovenia) şi reuneşte 67 de membri (teatre naţionale, companii, festivaluri) din 19 ţări europene, fiind în prezent cea mai amplă asociere teatrală de acest format în Europa.

Selecţia spectacolelor invitate la Festivalul NETA de la Bucureşti aparţine unui juriu compus din trei personalităţi ale vieţii teatrale internaţionale: Blagoja Stefanovski, preşedinte NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, secretar general NETA, directorul Festivalului Internaţional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia), şi George Banu, teatrolog, preşedintele de onoare al AICT – The International Association of Theatre Critics, profesor la Sorbona, Paris (Franţa).

Evenimentul teatral de la Bucureşti va prilejui o primă confruntare a creatorilor din sud-estul Europei cu publicul şi cu oamenii de teatru din România, dar şi cu invitaţi din străinătate – critici de teatru, jurnalişti, directori de festivaluri, coordonatori de proiecte.

Foto: NETA – facebook

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.