Festivalul Internațional Film O’clock, un concept inovator cu prima ediție între 27 februarie și 3 martie 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-film-oclock-un-concept-inovator-cu-prima-editie-intre-27-februarie-si-3-martie-2021/

Festivalul Internaţional Film O’Clock îşi propune să extindă dragostea pentru cinema şi pentru ceilalţi dincolo de orice graniţe, iar prima sa ediţie va avea loc între 27 februarie şi 3 martie 2021.

Un articol de Liliana Matei|26 noiembrie 2020

Selecția de filme și modul de desfășurare al festivalului vor fi anunțate pe site-ul festivalului și pe pagina de Facebook Film O’Clock International Festival.

Evenimentul își propune să fie mai mult decât un festival de film – o adevărată mișcare culturală ce folosește ca mijloace meridianul și fusul orar pentru a transforma Terra într-o citadelă cinematografică. Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud sunt țările aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică ce participă la prima ediție a festivalului, de anul viitor. De la Marea Baltică până în cel mai sudic punct al Africii, Film O’Clock aduce emisfera nordică și emisfera sudică împreună.

Prin vizionarea simultană a filmelor, atât în săli de cinema aflate la mii de kilometri distanță unele de altele, cât și pe platforme de tip Video on Demand, precum și prin discuțiile cu invitați speciali ce urmează fiecărei proiecții, ce vor fi transmise concomitent în toate spațiile festivalului din țările participante și online pe platforma festivalului – cinefilii, deși aflați în orașe, țări sau chiar continente diferite, vor petrece timp valoros împreună și vor împărtăși povești și emoții, dincolo de granițe.

Film O’Clock este părticică din sufletul meu, e un proiect născut din multă iubire și respect pentru mine, cinema și umanitate în general, în care am investit multă energie și mi-am dedicat mult timp de pregătire. E un festival pe care mi-l doresc să îl văd crescând, pe care îl vizualizez ca având o viață lungă, separat de mine, cea care l-a inițiat, pentru că sunt convinsă de rolul său în lume. Cred și îmi doresc să fie mai mult decât un festival de film. O mișcare culturală, cinematografică și de socializare globală. Este nevoie de Film O’Clock. Este nevoie de o platformă în care să empatizăm cu semenii noștri prin artă, indiferent de colțul de lume în care ne aflăm, indiferent de cât de diferiți considerăm că am putea fi de ceilalți, și deci cumva aflați în lumi diferite.

Cred că la nivel profund suntem atât de asemănători, iar diferențele ne îmbogățesc de fapt atât de mult viața. Ar fi păcat să nu privim partea frumoasă a diferențelor și să avem un dialog în acest sens. Avem nevoie de o platformă de susținere în căutările noastre de sens, de oameni cu care împărtășim aceeași dragoste de cinema, e nevoie de un bastion internațional al cinefililor, din nordul Europei până în cel mai sudic punct al Africii, într-o lume în care ne tot căutăm repere, iar valorile par tot mai greu de recunoscut.“, spune Mirona Radu, director Film O’Clock International Festival.

Selecția filmelor din program este realizată de un comitet de curatori compus din cineaști din fiecare țară participantă, cu filme produse exclusiv în cele cinci țări, ale unor autori cu o puternică viziune artistică: filme curajoase, noi, lansate sau premiate în mari festivaluri ale lumii, și filme clasice, ce fac parte din moștenirea culturală a fiecărei țări participante în proiect.

În mediul online vor fi organizate și două evenimente dedicate industriei cinematografice din cele cinci țări participante – în vederea lărgirii orizontului cultural și cinematografic și cu scopul cooperărilor viitoare – Restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului de filme și Posibilități de coproducție și cooperare.

Experiența de festival de film va fi una mult mai accesibilă, prin eliminarea costurilor cu călătoriile și a accesului exclusiv pe bază de invitație. Filmele devin un mijloc de a comunica emoții și idei ce pot astfel să îmbogățească înțelegerea publicului despre sine și pe ceilalți. Conectarea diferitelor segmente de public din același fus orar, schimbul de filme și discuții urmăresc să insufle empatie și să lărgească o mai bună cunoaștere a unei țări despre o alta.

Ca urmare, Film O’Clock International Festival cultivă o dragoste, nu numai pentru cinema, ci și pentru vecinii noștri din fusul orar, amintind de patrimoniul mondial, comun dar și divers, diversitatea culturală îmbogățind înțelegerea reciprocă.

Eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

Proiect co-finanțat de AFCN.

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Artinii Production SRO, Skalvijos Kino Centras, Stranger Film, Lithuanian Short Film Agency, Next Wave DFFB, TIFF Unlimited, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune.

 

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.