Festivalul NexT împlinește 10 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-next-implineste-10-ani/

Ajuns la cea de-a 10-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT aduce şi anul acesta în faţa publicului românesc cele mai noi şi mai inovatoare scurtmetraje din toate colţurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise.

Un articol de Liliana Matei|28 februarie 2016

Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Film NexT se va desfășura între 7 şi 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu și într-o serie de spații neconvenționale, amenajate special pentru a găzdui proiecții de film. Această soluție s-a dovedit a fi mai necesară ca niciodată anul acesta, dată fiind situația dificilă în care se află întreaga industrie cinematografică în urma închiderii unora dintre cele mai frecventate cinematografe din centrul orașului din pricina expertizării cu grad de risc seismic ridicat a clădirilor în care se aflau.

Proiecțiile de film vor fi completate de seminarii conduse de nume cunoscute din lumea cinematografiei, concursuri și o serie de evenimente speciale care vor fi anunțate în curând.

De la filme narative clasice la experimente inovatoare formal sau filme asumat politice, selecția realizată anul acesta de criticul de film Irina Trocan și cei doi noi selecționeri Massimiliano Nardulli și Oana Ghera reunește stiluri și influențe cinematografice diverse, propunându-și să ofere publicului român o privire cât mai cuprinzătoare asupra producției de scurtmetraj la nivel internațional.

Înfiinţat în 2006 în memoria a doi cineaşti talentaţi – regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul și compozitorul Andrei Toncu – Festivalul Internațional de Film NexT își păstrează misiunea – aceea de a scoate în faţă voci originale și curajoase, ce își vor impune în viitor semnătura în cinema-ul contemporan.

Din acest motiv, cele două secțiuni competiționale, națională și internațională, rămân și anul acesta în centrul festivalului, alături de o serie de programe speciale care își propun să deschidă o discuție despre formele de expresie ale mediului cinematografic și noile posibilități de inovare în cinema, precum Avant-Garde, un program dedicat experimentelor formale îndrăznețe, sau Out in Space, un program dedicat genului science-fiction.

„Am încercat în cei 10 ani de NexT să păstrăm viu spiritul liber, inventivitatea şi solidaritatea în comunitatea cinematografică, aşa cum le-am învăţat de la Cristi Nemescu şi de la Andrei (Otto) Toncu. Sper din tot sufletul că am reuşit şi că vom putea să continuăm să plantăm aceste valori atât în tinerii cineaşti cu care ne întâlnim la NexT, cât şi – sau poate mai ales – în publicul NexT”, declară Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Programul ediției cu numărul zece este completat de programele paralele care aduc în premieră pe ecranele din România scurtmetrajele nominalizate la premiile Academiei Europene de Film, în secțiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau la premiile Oscar și o serie de alte surprize care urmează să fie anunțate în perioada imediat următoare.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.