Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-richard-wagner-de-la-bayreuth-in-direct-la-radio-romania-muzical/

În perioada 25 iulie – 3 august, Radio România Muzical transmite în direct şapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2017

Seria de transmisiuni directe debutează în 25 iulie cu spectacolul “Maeștrii cântăreți din Nürnberg”, care îl are dirijor pe elvețianul Philippe Jordan, revenit la Bayreuth cu această producție după “Parsifalul” dirijat în 2012. Rolul Hans Sachs va fi interpretat de bas-baritonul Michael Volle, un cântăreț care a obținut succese importante în roluri wagneriene jucate în cele mai importante teatre de operă din lume.

În 26 iulie poate fi ascultată opera “Tristan și Isolda”, cu trei celebri cântăreți în rolurile principale: Stephen Gould, Petra Lang și René Pape. Dirijor va fi, ca și în ediția trecută, reputatul Christian Thielemann. Urmează ultima dramă muzicală compusă de Richard Wagner, “Parsifal”, în 27 iulie, cu tenorul Andreas Schager în rolul titular, un cântăreț care și-a început cariera cântând în operete, dar care a evoluat până la statura de astăzi, când este considerat un extraordinar tenor wagnerian.

Între 29 iulie și 3 august poate fi ascultată tetralogia “Inelul nibelungului”, punctul de reper al creației wagneriene, o epopee care a inspirat ulterior numeroase alte lucrări literare și dramatice, cu reverberații până în prezent, dacă ne gândim, de exemplu, la seria cinematografică “Stăpânul inelelor”. Nume importante de cântăreți vor evolua sub bagheta dirijorului care a condus și la București, în cadrul festivalului Enescu din 2013, aceeași tetralogie: Marek Janowski.

Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în 1876 chiar de Richard Wagner şi se desfăşoară la „Festspielhaus”, clădirea concepută chiar de compozitor pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. După moartea lui Wagner, festivalul a fost condus de descendenţi direcţi ai lui Richard Wagner şi reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa muzicală germană şi internaţională. În prezent, directoarea festivalului este Katharina Wagner (39 ani), stră-nepoată a lui Richard Wagner; ea semnează regia spectacolului “Tristan și Isolda” pus în scenă la Bayreuth în 2017.

Festivalul Richard Wagner

Spectacolele transmise în direct între 25 iulie şi 3 august, graţie colaborării cu Uniunea Europeană de Radio, sunt:

25 iulie, orele 16.50-24.00. “Maeștrii cântăreți din Nurnberg” cu: Michael Volle, Günther Groissböck, Tansel Akzeybek, Johannes Martin Kränzle, Daniel Schmutzhard, Paul Kaufmann, Christopher Kaplan, Stefan Heibach, Raimund Nolte, Andreas Hörl, Timo Riihonen, Klaus Florian Vogt, Daniel Behle, Anne Schwanewilms, Wiebke Lehmkuhl, Karl-Heinz Lehner, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Luminița Arvunescu și invitata ei, muzicolog Irina Paladi.

26 iulie, orele 16.50-23.15. “Tristan și Isolda” cu Stephen Gould, René Pape, Petra Lang, Iain Paterson, Raimund Nolte, Christa Mayer, Tansel Akzeybek, Kay Stiefermann, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu și invitata ei, muzicolog Irina Paladi.

27 iulie, orele 16.50-23.15. “Parsifal” cu: Ryan McKinny, Karl-Heinz Lehner, Georg Zeppenfeld, Andreas Schager, Derek Walton, Elena Pankratova, Tansel Akzeybek, Timo Riihonen, Alexandra Steiner, Mareike Morr, Paul Kaufmann, Stefan Heibach, Netta Or, Katharina Persicke, Bele Kumberger, Sophie Rennert, Wiebke Lehmkuhl, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Hartmut Haenchen. Comentează Irina Cristina Vasilescu și invitatul ei, compozitorul Matei Gheorghiu. În pauză, interviuri cu ES Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului la București și Lucian Sinigaglia, cercetător specializat în istoria spectacolului de operă. 

29 iulie, orele 18.50-22.00 “Aurul Rinului” cu: Iain Peterson, Markus Eiche, Daniel Behle, Roberto Saccà, Tanja Ariane Baumgartner, Caroline Wenborne, Nadine Weissmann, Albert Dohmen, Andreas Conrad, Günther Groissböck, Karl-Heinz Lehner, Alexandra Steier, Stephanie Houtzeel, Wiebke Lehmkuhl, Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Marek Janowski. Comentează Anca Ioana Andriescu. În pauză, interviu cu dirijorul Camil Marinescu.

30 iulie, orele 16.50-23.00 “Walkiria” cu: Christopher Ventris, Georg Zeppenfeld, John Lundgren, Camilla Nylund, Catherine Foster, Tanja Ariane Baumgartner, Caroline Wenborne, Dara Hobbs, Stephanie Houtzeel, Nadine Weissmann, Christiane Kohl, Mareike Morr, Simone Schröder, Alexandra Petersamer, Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Marek Janowski. Comentează Anca Ioana Andriescu.

1 august, orele 16.50-23.15 “Siegfried” cu: Stefan Vinke, Andreas Conrad, Thomas J. Mayer, Albert Dohmen, Karl-Heinz Lehner, Nadine Weissmann, Catherine Foster, Ana Durlovski, Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Marek Janowski. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

3 august, orele 16.50-23.30 “Amurgul zeilor” cu: Stefan Vinke, Markus Eiche, Stephen Milling, Albert Dohmen, Catherine Foster, Allison Oakes, Marina Prudenskaya, Wiebke Lehmkuhl, Stephanie Houtzeel, Christiane Kohl, Alexandra Steiner, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Marek Janowski. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Foto: Festivalul Richard Wagner – facebook

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

20
/08
/18

Chiar în ziua în care s-au împlinit 137 de ani de la nașterea compozitorului român, 19 august, iar pregătirile sunt în toi pentru începerea ediției 2018 a Concursului Internațional „George Enescu“, se împlinesc, în mod simbolic, și 105 ani de când George Enescu însuși lansa prima inițiativă de susținere și dezvoltare a muzicii clasice românești, înființând Premiul Național de Compoziție George Enescu.