Festivalul TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-teszt-13-organizat-de-teatrul-maghiar-de-stat-csiky-gergely-timisoara-la-final/

După opt zile teatrale intense, a treisprecea ediţie a Festivalului TESZT organizat de Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timişoara s-a încheiat: 25 de spectacole din 12 ţări au fost prezentate în sălile alatului Culturii şi în aer liber, adunând peste 3000 de spectatori din ţară şi din străinătate, profesionişti din domeniul teatrului şi spectatori dornici de reîntâlnirea cu teatrul după pauza cauzată de pandemie.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Spectacolele remarcabile din Ungaria, Serbia, Croația, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Bulgaria, Italia, Germania, Franța și România au propus teme mereu actuale în forme artistice diverse, racordate la spectatorul de astăzi – fie că este vorba despre identitate, alienare, război și traumele sale, boală, destin, bătrânețe, sisteme sociale, rezistența omului la furtunile istoriei, subsumate temei centrale a festivalului la această ediție, restaurarea relației teatrupublic/ performer-spectator, teatrul ca motor de reconstrucție comunitară. Spectacolul open-air „Moby Dick” din Italia a adunat sute de timișoreni în Piața Operei, iar producția „încă fără titlu” – cu durata-maraton de 11 ore – a reprezentat un festival teatral în sine. O serie de șase spectacole s-au desfășurat cu acces liber pentru timișoreni. Inedită a fost și invitarea Teatrului Virymo din Dnipro, Ucraina, cu spectacolul „Clasa noastră”, în semn de solidaritate și prietenie cu artiștii afectați de conflictul ruso-ucrainean. Un program distinct al acestei ediții a fost Extensia-TESZT, dedicată teatrului independent. Serile de festival s-au încheiat cu discuții consistente în foaierul teatrului.

O concluzie ce rezultă în mod evident în urma evenimentelor sold-out din TESZT este nevoia stringentă de săli de spectacole mai mari în Timișoara. Organizarea de evenimente de înalt nivel artistic în domeniul artelor spectacolului este în momentul de față îngreunată de lipsa spațiilor echipate corespunzător tehnic care să poată primi câteva sute de spectatori. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” mulțumește finanțatorilor și partenerilor care au făcut posibilă această ediție: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Asociația Proteszt, Asociația Culturală Arte Factum, Asociaţia BastionVárbástya, Muzeul Național de Artă Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Opera Națională Română Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, Teatroskop, Institutul Francez Paris, Fornetti.

Ediția a paisprezecea a Festivalului TESZT va avea loc în perioada 22-28 mai 2023.

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”