FILB – Scriitorii invitați la cea de a VI-a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-scriitorii-invitati-la-cea-de-a-vi-a-editie/

Începând de astăzi va avea loc cea de a VI-a ediţie a FILB- Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti – „Re-Writing the Map of Europe”.

Un articol de Andrada Văsii|2 decembrie 2013

Începând de astăzi va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internațional de Literatură de la București FILB – – „Re-Writing the Map of Europe”.

Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din capitală întâlnirea cu 8 nume importante ale literaturii universale contemporane – 7 dintre invitați, în premieră în România – alături de 4 scriitori români importanți, nume aparținând generației de autori lansați după 2000.

Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atât în Europa, cât şi în SUA, Zeruya Shalev –  cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa.

Andrea Tompa – scriitoare și critic de teatru („Andrea Tompa nu e doar cel mai bun critic de teatru din Ungaria, ci și o scriitoare «transilvană» unică” – Iulia Popovici), Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și jurnaliști din Israel, editorialist important la cunoscuta publicație Haaretz sunt invitații care vor lua parte la prima seară de lecturi publice și de dezbateri de la Clubul Țăranului, pe 4 decembrie, începând cu ora 18.00, la MȚR.

Scriitori de marcă la FILB

Marinko Koščec – considerat stilistul incontestabil al literaturii croate, Srđan Srdić – editor al festivalului Kikinda Short și unul dintre cei mai apreciați tineri autori de proză scurtă din literatura sârbă contemporană, Marin Mălaicu-Hondrari – unul dintre cei mai apreciați tineri scriitori români, poet și prozator ale cărui cărți sunt primite cu entuziasm atât de critică, cât și de public.

Citiţi şi: FILB – în mai puţin de o săptămână, în Bucureşti

Va mai participa Corina Sabău – prozatoare de un rafinament deosebit, invitată a festivalurilor europene de literatură și deja un nume consacrat în scenaristica de film; ei sunt scriitorii pe care iubitorii de literatură îi vor putea întâlni la Clubul Țăranului pe 5 decembrie, începând cu ora 18.00.

FILB

Afişul festivalului FILB

În ultima seară a ediției din acest an a FILB, cititorii îi vor întâlni pe: Robert Perišić – scriitorul pe care Jonathan Franzen îl descria ca pe „o lumină strălucind de inteligenţă şi sclipind de ironie, care ne schimbă imaginea pe care o aveam despre Croaţia de după război: aceasta nu doar supraviețuiește, dar şi contează”, Kei Miller – un poet și prozator a cărui voce a devenit, în ultimii ani, inconfundabilă, un adevărat mesager al luminii.

Va mai participa Adrian Schiop – prozator a cărui literatură a devenit marcă înregistrată, autorul unui roman despre care se spune că ar fi revelația anului 2013 în România, și Andrei Dósa – poet din noua generație care, încă de la debut, a făcut senzație prin rafinamentul și luciditatea unei scriituri ce-l individualizează pe scena literară românească.

Foto credit: FILB

26
/08
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Florența a contribuit ca puține alte orașe la îmbogățirea patrimoniului cultural al lumii. Opera florentinului Dante Alighieri (1265-1321), poet, prozator, filosof, gânditor politic, stă mărturie în această privință.

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

05
/08
/18

Cu acțiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginașe aflate în sărăcie și lipsuri, „Băieții străzii” (editura Litera), de Pier Paolo Pasolini, spune povestea unui grup de copii, deveniți adolescenți, de la periferia societății.

01
/08
/18

Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, traducere din limba engleză și note de Lucia Popovici, a fost publicată la editura Polirom în anul 2018. Am selectat pentru dumneavoastră zece fragmente care caută să ne rezume viitorul, fragmente din care afli lucruri cu adevărat uimitoare.

24
/07
/18

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (București), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărții va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.