Filip Florian ține atelier de scriere creativă la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filip-florian-tine-atelier-de-scriere-creativa-la-bucuresti/

Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier intensiv de scriere creativă, în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2019, sub îndrumarea scriitorului Filip Florian. Masterclassul se adresează celor care scriu ficţiune şi vor să înveţe aplicat, din feedbackul primit pe texte de la scriitorul coordonator. Cele mai bune povestiri vor fi publicate după atelier în RevistadePovestiri.ro.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2019

Filip Florian a mai ținut un workshop la Club Revdepov în cadrul Creative Writing Sundays, în 2017, o întâlnire memorabilă, dar mult prea scurtă, în care a vorbit despre libertatea absolută a scrisului. Atelierul din toamnă va aborda mai multe teme legate de literatura pe care ne place să o citim și să o scriem, pe îndelete, în zece săptămâni.

„Dacă stau să mă gîndesc bine, nu știu ce minuni poate să facă un curs de creative writing, după cum nu știu ce minuni poate să facă literatura, în sensul ei cel mai larg. Din păcate, nici una, nici alta nu vindecă bolile, nu schimbă destinele și nu salvează lumea.

Ceea ce știu însă cu certitudine (și cred cu tărie) e că, uneori, scriind, din senin, cînd ești în mijlocul unor pagini oarecari, te învăluie o bucurie fără margini, amețitoare, aproape ireală. Sînt clipe rare, magice, cu un iz de alchimie. Paradoxal sau nu, e greu de spus, bucuria asta nu vine neapărat din solaritatea unor întîmplări, din exuberanța unor personaje, din tandrețe, din descrieri sau dintr-o logică optimistă. Ea vine de obicei (și abia aici ar interveni paradoxul) tocmai din zgura vieții, din marile tristeți, din cenușiul lucrurilor și din orbecăiala care îi însoțește pe oameni. E o bucurie stranie. Categoric. E bucuria scrisului. E joaca serioasă cu timpul, cu locurile și mai ales cu condiția umană.” (Filip Florian)

Antrenamentul literar are 10 întâlniri, una pe săptămână, luni de la 19:00 la 21:00. Locul care va găzdui atelierul este Librarium TNB, librăria aflată în incinta Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Vor fi admiși cel mult 10 cursanți, în funcție de calitatea textelor primite la preselecție. Taxa de înscriere e de 800 lei și se plăteșete în două tranșe.

Înscrierile sunt deschise până pe 5 octombrie și presupun un mail la adresa simina arond revdepov punct ro, cu subiectul „Scriere creativă 12”, la care să fie atașată o povestire/fragment ficțional în jur de 6000 de semne, pentru preselecție.

Pentru mai multe detalii, cercetați pagina atelierului de scriere creativă.

***

Filip Florian s-a nascut la 16 mai 1968, în București. Primul lui roman, „Degete mici” (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al Uniunii Naționale a Patronatului Român și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, alături de fratele său, Matei Florian, a publicat romanul „Băiuțeii”. Următorul roman al lui Filip Florian, „Zilele regelui” (2008), a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. „Toate bufnițele” (2012), cel mai recent roman al său, a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secțiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar.

În România, cărțile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în paisprezece țări, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto si Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela și Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Animar (Egipt), Altin Bilek (Turcia), Bokvennen (Norvegia) și Ili-Ili (Macedonia).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt literatura (proză scurtă, poezie, literatură pentru copii) și artele vizuale (caligrafie).

Foto: Filip Florian – facebook

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.