Filme de la Berlin, Sundance și San Sebastian, la #TIFF2018, distribuite de BadUnicorn
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-berlin-sundance-%c8%99i-san-sebastian-la-tiff2018-distribuite-de-badunicorn/

La un an de la lansarea primului film în cinematografele din România (”On Body and Soul / Despre trup şi suflet”, r. Ildikó Enyedi), Bad Unicorn revine la TIFF 2018 cu 4 filme.

Un articol de Petre Ivan|15 mai 2018

În avanpremieră în România, publicul TIFF va avea ocazia de a vedea ”Dovlatov”, cel  mai  nou  film  al  lui  Alexey  German  Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury. Tot de la Berlinale vine și filmul ”Utoya – 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe), cel mai discutat film al acestei ediții a festivalului. ”Vinovatul / The Guilty” (r. Gustav Möller), thrillerul bulversant care a câștigat Premiul publicului la Sundance este selectat în competiția TIFF 2018. În competiția dedicate filmelor românești, ZFR, va rula ”Pororoca” (r. Constantin Popescu), filmul care i-a adus actorului român Bogdan Dumitrache trofeul pentru Cel mai bun actor la San Sebastian.

Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier) care pentru prima dată își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70. „Dovlatov”  urmărește  șase  zile  din  viața  renumitului  scriitor,  Serghei  Dovlatov,  a  cărui  viziune  satirică depășea  constrângerile  Rusiei  Sovietice  din  anii  ’70.  Împreună  cu  poetul  și  prietenul  său,  Iosif  Brodski,  Dovlatov  a  luptat  pentru  menținerea  talentului  și  integrității  sale,  fiind  martor  în  același  timp  la  suprimarea  celorlați  colegi  de  breaslă  de  către  un  sistem  puternic,  de  neclintit,  de  care  nu vor  scăpa  ulterior  odată decât cu  emigrarea  în  Occident.

DOVLATOV

Luni, 28 mai, ora 18,00, Cinema Florin Piersic

Duminică, 30 iunie, ora 14,00, Sapieția

Dovlatov va fi distribuit în cinematografele din românia începând cu 15 iunie

Utoya: 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe) a fost, fără îndoială, cel mai discutat și așteptat film din competiția Berlinale 2018. Impresionanta reconstituire a masacrului de pe insula Utøya la 7 ani de la eveniment durează 90 de minute, dintre care 72 filmate într-un plan secvență, exact cât a durat masacrul care a dus la moartea a 69 de tineri. Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta (al cărui nume nu este menționat în film, în ciuda mediatizării) a urmărit şi împuşcat pe tinerii panicaţi, prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo.

UTOYA: 22 iulie

Duminică, 27 mai, ora 17,00, Cinema City

Joi, 31 mai, ora 21,30, Casa de Cultură a Studenților

Utoya: 22 iulie / U: July 22” va fi distribuit în cinematografele din România în luna august.

Câștigător al Premiului Publicului la Sundance şi Rotterdam, în avanpremieră în România în competiția TIFF, vine ”Vinovatul / The Guilty”, un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot tranforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reușește imposibilul, ținîndu-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon.

VINOVATUL

Duminică, 27 mai, ora 22,00, Cinema Victoria

Marți, 29 mai, ora 17,30, Cinema Victoria

Vinovatul / The Guilty” va rula în cinematografele din România în toamna acestui an.

Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va putea fi revăzut la TIFF în cadrul competiției Zilele Filmului Riomânesc. Un film despre puterea tăcută a vinovăției” (Ziarul Metropolis), o poveste pe muchie de cuțit despre un tată disperat să-și găsească fiica. Într-un rol principal memorabil, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.

POROROCA

Joi, 31 mai, ora 10,00, Urania Palace

Vineri, 1 iunie, ora 21,30, Sapienția

Dovlatov”, ”Utoya – 22 iulie / U: July 22”, ”Vinovatul / The Guilty” și ”Pororoca” sunt distribuite în România de Bad Unicorn.

Filmele sunt distribuite de BAD UNICORN.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.