Filme de la festivalurile de la Berlin şi Rotterdam, în premieră, în competiţia BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-festivalurile-de-la-berlin-si-rotterdam-in-premiera-in-competitia-bieff-2012/

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie. După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie.

După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai interesante „lecţii de cinema” în materie de scurtmetraj ale anului vin în premieră în România, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2012, parte a demersului BIEFF de a conecta publicul românesc la cele mai originale tendinţe ale cinema-ului contemporan.

Câştigător al Premiului DAAD în competiţia de scurtmetraj Berlinale 2012 şi premiat la numeroase alte festivaluri precum Sarajevo, Melbourne, Hotdocs, „The Man That Got Away” este un musical-documentar cu un impresionant succes de public ce spune povestea reală a vieţii unui dansator de pe Broadway (unchiul regizorului) în şase cântece originale. Pe cât de surprinzător, pe atât de savuros, „The Man That Got Away” este „un film excentric, cu o coloană sonoră excepţională şi coregrafii fabuloase, ce creează un portret plin de umor şi profund emoţionant”, după cum îl descrie juriul Berlinalei.

Prezentat în premieră la Berlinale 2012, una dintre cele mai inedite experienţe cinematice din Competiţia BIEFF, „Imposible Exchnge/ Schimb imposibil” este un alt film prezentat în ediţia de anul acesta a BIEFF.

 Şi în acest an, BIEFF continuă colaborarea începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din noula Bucureşti câteva titluri din selecţia oficială Rotterdam. Printre acestea se află „Glucose”, o nouă incursiune în universul suprarealist al artistului vizual de origine română Mihai Grecu – autor al ineditelor „Coagulate” şi „Centipede Sun” (BIEFF 2010). Pelicula combină animaţia 3D şi filmarea propriu-zisă şi reinventează spaţiul domestic.

Tot de la Rotterdam, explorând aceeaşi problematică a relativităţii percepţiei, interesanţii artişti vizuali italieni Flatform vin la BIEFF cu două experimente. „57.600 Seconds Of Invisible Night and Light” şi „A Place to Come” sunt două ingenioase colaje de iluzii optice, care ne destabilizează certitudinile, demonstrând că ceea ce este luat drept realitate ar putea fi doar o iluzie.

Pe de altă parte, o fantezie tropicală „The Meaning Of Style” vine la BIEFF după ce a sedus multe festivaluri de film precum Rotterdam, Sarajevo, Telluride sau Bello Horizonte.

De la Rotterdam vine la Bucureşti şi „Shelter”, un tulburător eseu despre dragoste şi solitudine într-un singur cadru-secvenţă, ce pare că urmăreşte un moment din viaţa unui cuplu: o fată şi un băiat, sprijinindu-se unul pe celălalt, obosiţi, pe ultimele scaune ale unui autobuz gol.

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi „Cinema Elvira Popescu”.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Sursa: Mediafax

Citiţi şi:
15
/06
/17

„Taina sufletului”, spectacolul-eveniment realizat de Philippe Genty, cu participarea lui Mary Underwood. Cu umor în crearea de vise și metafore, „Taina sufletului” a fost, pentru publicul prezent în sala Faust a Fabricii de Cultură, o călătorie alături de un om care a împărtășit, prin imagini, marionete, dans și muzică, viziuni ale călătoriei sale interioare - lumea în care sublimul întâlnește spaima și poezia. Foarte bine primită de spectatori, reprezentația va avea parte și de un bis, azi, 15 iunie, la ora 16:00.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

15
/06
/17

"Dur", în regia lui Vlad Massaci, "Romeo și Julieta", în viziunea regizorală a lui Victor Ioan Frunză, și "Hamlet", montat de Ada Lupu, se numără printre spectacolele ce vor fi prezentate la Excelsior Teen-Fest, un eveniment de teatru profesionist dedicat adolescenților, ce se va desfășura între 30 septembrie și 8 octombrie în Capitală.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Unul dintre invitații speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim și s-a întâlnit cu Președintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuție călduroasă despre detalii din viața artistică și personală, dar și despre spectacolul pe care artistul îl va susține la Sibiu.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.