Filme de Oscar şi Palme d`Or, la HipTrip Travel Film Festival – 23 şi 25 mai Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-oscar-si-palme-dor-la-hiptrip-travel-film-festival-23-si-25-mai-bucuresti/

„Jurnal de calatorie”, premiat cu Oscar şi Palme d`Or, şi „7 zile în Havana”, nominalizat la Cannes, dar şi „O zi din viaţă” şi „Buena Vista Social Club” vor fi proiectate în cadrul HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc între 23 şi 25 mai, la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

HipTrip Travel Film Festival, primul festival din România dedicat filmelor de călătorie, va avea loc între 23 şi 25 mai, la Cinema Union şi Cinema Eforie.

În cele trei zile de eveniment vor fi proiectate filme artistice şi documentare tematice, iar publicul va putea să intre în contact cu profesionişti din domeniile de travel, cinematografie şi blogging, notează Mediafax.

Din SUA vine la festival documentarul lui Kevin Macdonald, „O zi din viaţă/ Life in a Day”. Pe 24 iulie 2010, oamenilor din toată lumea li s-a cerut să-şi ia camerele de filmat şi să încerce să răspundă la trei întrebări: „Ce anume iubeşti?, Ce te înspăimântă? Ce ai în buzunar?”.

Hip TripCele 85.000 de clipuri rezultate – filmate în 140 de ţări şi cu aproape 4.500 ore de material brut – au fost încărcate pe YouTube şi editate pentru a produce un film documentar care surprinde cu sinceritate şi amuzament viaţa noastră cotidiană. Documentarul poate fi urmărit sâmbătă, 24 mai, de la ora 17:00, la Cinema Eforie.

Nominalizat la Cannes în 2012, „7 zile în Havana/ 7 Days in Havana” este un portret al Havanei zilelor noastre, văzut din perspectiva unică a şapte regizori de prestigiu, în şapte scurtmetraje.

Cei şapte regizori ai acestui film omnibus sunt Elia Suleiman (Israel), Benicio Del Toro (Puerto Rico), Gaspar Noé (Argentina), Laurent Cantet (Franţa), Pablo Trapero (Argentina), Julio Medem (Spania), Juan Carlos Tabío (Cuba). Filmul va rula sâmbătă, 24 mai, de la ora 20:00, la Cinema Union.

„Jurnal de calatorie/ The Motorcycle Diaries”, film premiat cu Oscar şi Palme d`Or, este adaptarea unui jurnal ţinut de Ernesto Che Guevara (interpretat de Gabriel Garcia Bernal) pe când avea 23 de ani. Alberto Granado (interpretat de Rodrigo de la Serna) şi Ernesto Guevara sunt doi studenţi tipici care, în căutarea amuzamentului şi a aventurii, decid să traverseze Argentina, Chile, Brazilia şi Peru pentru a-şi da rezidenţiatul într-o colonie de leproşi.

Filmul spune povestea călătoriei care avea să îi deschidă noi perspective asupra vieţii celui ce a devenit Che Guevara, eroul unei epoci, şi rulează duminică, 25 mai, la Cinema Eforie, de la ora 13:00.

În „Buena Vista Social Club”, regizorul german Win Wenders readuce în atenţie „epoca de aur” a muzicii cubaneze, urmărind un grup de muzicieni cubanezi în studioul de înregistrări, apoi în timpul unor concerte susţinute de aceştia în Statele Unite şi în Europa.

Documentarul de referinţă, care a adus faima internaţională multora dintre muzicienii prezentaţi, poate fi urmărit vineri, 23 mai, de la ora 19:00, într-o proiecţie specială la Cinema Union.

Din programul festivalului nu lipseşte nici Woody Allen cu al său „Din dragoste pentru Roma/ To Rome with Love”, o comedie caleidoscopică plasată într-unul din cele mai fermecătoare oraşe din lume.

Duminică, 25 aprilie, ora 20:00, la Cinema Union, publicul va avea astfel întâlnire cu Ellen Page, Penélope Cruz şi Alec Baldwin.

Foto cu HipTrip Travel Film Festival, 7 Days in Havana – Cinemagia

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.