VIDEO La categoriile „Supernova“ şi „Fără limită“, în cadrul TIFF 2013, vor fi prezente, în premieră, filme multi-premiate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-multi-premiate-si-in-premiera-la-categoriile-supernova-si-fara-limita-in-cadrul-tiff-2013/

Două dintre cele mai populare secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, „Supernova“ şi „Fără limită“/„No Limit“, revin anul acesta cu o selecţie de filme.

Un articol de Andrada Văsii|22 aprilie 2013

Două dintre cele mai populare secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca), Supernova și Fără limită/ No Limit, revin anul acesta cu o selecție de filme multi-premiate, majoritatea în premieră în România.

„Supernova“ reunește, în mod tradițional, filmele care au impresionat juriile, critica și publicul în marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin și Veneția, la Pusan, Toronto și Sundance. Anul acesta, pe lângă titlurile anunțate deja – „Après mai“ (r. Olivier Assayas), „Laurence Anyways“ (r. Xavier Dolan), „Like Someone in Love“ (r. Abbas Kiarostami) și „Foxfire“ (r. Laurent Cantet). În „Supernova“ vor fi proiectate, în premieră, alte câteva filme pe care cinefilii nu le pot rata.

Filme multi-premiate

Un prieten vechi al TIFF-ului, Sebastián Lelio, revine la Cluj cu „Gloria“, filmul pentru care actrița Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin. Lelio a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu „La Sagrada familia“ şi premiul FIPRESCI în 2010, cu „Navidad“. „Gloria“, distins și cu Premiul Juriului Ecumenic la Berlin, este portretul unei femei de 58 de ani, puternică și încă atrăgătoare, divorțată, care încearcă să sfideze singurătatea și vârsta.

Tot pentru interpretare feminină, dar la Festivalul de la Veneția, a fost premiată și actrița Hadas Yaron, din „Fill the Void“ (r. Rama Burshtein), propunerea Israelului la Oscar. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, „Fill the Void“ este drama unei tinere forțate să se căsătorească cu soțul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neașteptate.


Dramă cotidiană și în alb negru

„Pietà“, în regia lui Kim Ki-duk, distins cu Leul de Aur la Veneția și propus de Coreea de Sud la Oscar, este o dramă viscerală, complexă, despre relația bizară dintre un recuperator renumit pentru cruzimea și brutalitatea sa și femeia care îl vizitează într-o zi, susținând că este mama sa.

La fel de violent este și „New World“/ „Sinsegye“ (r. Park Hoon-jung), un film noir inteligent și alert, hit în box office-ul din Coreea de Sud, după care Hollywood-ul va face un remake. Din Asia vine și „Thy Womb“, al renumitului cineast filipinez Brillante Mendoza, drama emoționantă a unui cuplu care apelează la o mamă surogat, selecționată în peste 20 de festivaluri, inclusiv la Veneția – unde a obținut trei premii din partea unor jurii independente.

Trilogie și documentar

De senzații tari, întâlniri bizare și imagini greu de uitat vor avea parte cinefilii, ca în fiecare an, în secțiunea „Fără Limită“/„No Limit“.

Pe lângă mult-așteptatul maraton „Paradise“, în regia lui Ulrich Seidl – o trilogie care a bifat competițiile a trei mari festivaluri –  spectatorii TIFF se vor delecta cu filme ca „Simon Killer“ (r. Antonio Campos), în care un tânăr american (Brady Corbet, din „Funny Games“ și „Melancholia“) ajuns în Paris începe o relație de bizară dependență, violentă, cu o prostituată.

„The Act of Killing“ este excelentul documentar al lui Joshua Oppenheimer, un film năucitor și suprarealist, în care foşti „ucigaşi de comunişti“ din Indonezia își reconstituie în fața camerei propriile crime, în stilul filmelor care i-au inspirat.

Despre țările bogate 

Despre ce clocotește în spatele aparentei liniști din casele țărilor bogate și civilizate vorbește regizoarea norvegiană Eva Sørhaug într-un thriller memorabil, „90 minutes“, centrat pe trei povești diferite despre violența domestică extremă.

În „Fatal“/ „Kashi-ggot“ (r. Lee Don-ku), proiectat în secțiunea Panorama la Berlin, un viol comis în școală nu rămâne fără consecințe atunci când unul dintre violatori, forțat de colegi să participe la act, își întâlnește după câțiva ani victima.

O combinație de film noir cu eseu cinematografic și policier, „The Last Time I Saw Macao“/ „A Última Vez Que Vi Macau“ (r. João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata) e un veritabil trip cinematografic, care bricolează hipnotic arhitectura unui oraș cvasi-imaginar și misterios. Mențiune specială la Locarno.

Info:

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Foto credit: „Fatal“

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

13
/03
/17

Nominalizat la Premiile Gopo din acest an, la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”, pentru rolul Hogaș din „Câini”, actorul Gheorghe Visu spune că cel mai mult în filmul lui Bogdan Mirică i-a plăcut să tragă cu pistolul, la final.

13
/03
/17

Unul dintre cele mai emoționante filme ale anului, I, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach și câștigătorul Palme d’Or, Cannes 2016, a intrat weekend-ul acesta pe ecranele din România, distribuit de Independența Film. Asociația ActiveWatch a susținut campania de promovare a filmului în România, moderând o dezbatere pe tema birocrației din serviciile de asistență socială din România și barierelor în calea accesului la aceste servicii pentru unele grupuri dezavantajate.

12
/03
/17

Scris înainte de 1989, filmat în 1990 şi apărut în 1991, "A unsprezecea poruncă", doar inspirat din cartea "Patimile după Piteşti" a lui Paul Goma, este o prezenţă bizară în filmografia lui Mircea Daneliuc. Filmul este disponibil gratuit pe platforma Cinepub.

10
/03
/17

CRONICĂ DE FILM O binevenită gură de aer proaspăt în cinematografia de limbă română aduce tânăra regizoare Alexandra Balteanu, născută în România, dar stabilită în Germania. Prezentat la San Sebastian, promiţătorul său debut, „Vânătoare”, le are în distribuţie pe Corina Moise, Iulia Lumânare şi Iulia Ciochină, în roluri de prostituate.

10
/03
/17

Competiția Internațională BIEFF 2017 invită publicul la introspecție și dezbatere asupra unor dimensiuni profunde ale naturii umane, în cele două programe tematice Searching for Transcendence: Spirituality in the Digital Age și Cutting the Cord: Family Love and Its Discontents.

10
/03
/17

Timp de aproape o jumătate de secol, Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet au realizat câteva zeci de filme, cu o cadență de un film pe an, o mare parte adaptări inspirate de arta europeană, abordând teme din literatură, muzică, pictură.

09
/03
/17

Cum ar trebui să li se predea religia copiilor și adolescenților? Cât de necesară este educația sexuală în școli? Și ce efecte poate avea implicarea Bisericii în cele mai adânci straturi ale societății? Sunt câteva dintre temele – extrem de actuale și în România - puse în discuție de filmul „(M)ucenicul”/ „The Student”, în regia lui Kirill Serebrennikov, care ajunge pe marile ecrane din România din 31 martie, distribuit de Transilvania Film.

08
/03
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Moonlight”/„În lumina lunii”, regizat de americanul Barry Jenkins, este o dramă impresionistă care încearcă să mizeze pe un anume intimism, în detrimentul unei eventuale cronici sociale. Însă nu se eliberează de unele şabloane.

08
/03
/17

Ana a teminat recent filmările la primul ei lungmetraj american, „Induced Effect”, în care l-a avut ca partener pe Eric Roberts și a început repetițiile la „Upstart”, un show TV despre realizarea unui Start-Up YouTube Channel. Între filmări, a finalizat un pictorial care celebrează actrițe îndrăgite de publicul român.

06
/03
/17

Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai iubiți actori români, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc luna aceasta, pe 21 martie 2017, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

05
/03
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Australia” (2009), în regia lui Claudiu Mitcu, este un documentar de o oră despre participarea echipei românești a oamenilor străzii la Campionatul Mondial de fotbal pentru persoanele fără adăpost, la Melbourne.

28
/02
/17

Festivalul Internațional de Film DaKINO aduce la București, în proiecții speciale, în premieră în România, o serie de filme nominalizate la Premiile Oscar. Evenimentul va avea loc în perioada 1-5 martie la: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea.