Filme premiate la Berlin si la European Film Awards, in premiera nationala
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-premiate-la-berlin-si-la-european-film-awards-in-premiera-nationala/

Cele mai bune opt lungmetraje pentru marele ecran ale anului 2012, premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin sau la European Film Awards, vor putea fi urmărite în premieră naţională la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, ce se va desfăşura începând de vineri până pe 21 […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Cele mai bune opt lungmetraje pentru marele ecran ale anului 2012, premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin sau la European Film Awards, vor putea fi urmărite în premieră naţională la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, ce se va desfăşura începând de vineri până pe 21 noiembrie în Bucureşti, la Cinema Studio, Cinema Eforie şi Sala ”Elvira Popescu”.

 Potrivit organizatorilor, filmele provin din Cehia, Olanda, Franţa, Suedia, India, Estonia şi Letonia şi sunt atât producţii de animaţie, cât şi filme cu actori. Capetele de afiş pentru competiţie sunt „Zarafa”, povestea prieteniei dintre un băieţel şi o girafă şi a călătoriilor lor pline de neprevăzut, „Gattu”, un film despre un oraş fantastic, plin de zmee, şi „Dragonul de gheaţă”, povestea unui băiat aflat în căutarea unui nou cămin, ce trece printr-o mulţime de aventuri, se îndrăgosteşte pentru prima oară, descoperă balenele şi îşi face prieteni neobişnuiţi.

Kinodiseea revine, de asemenea, cu un caleidoscop de filme distractive, educative şi stimulative pentru copii şi părinţi, care nu pot fi urmărite în mod obişnuit la televizor sau în cinematografe. De asemenea, cu mic, cu mare, spectatorii se vor putea bucura în acest an de o secţiune specială dedicată filmelor clasice Disney şi vor putea participa la ateliere de iniţiere în cinematografie, precum şi la un bal mascat.

La finalul proiecţiilor speciale ale filmelor din competiţie, copiii îi vor putea întâlni pe regizorii sau pe actorii de pe marele ecran şi le vor putea pune întrebări legate de filme. Proiecţiile sunt programate în fiecare zi, de la orele 10,00, 12,00 şi 19,00. Accesul la primele două proiecţii şi la retrospectiva Disney este gratuit, în limita locurilor disponibile.  Secţiunea specială din acest an este dedicată filmelor Disney, pentru ca cei mici să aibă şansa să urmărească, cot la cot cu adulţii, unele dintre lungmetrajele clasice care au bucurat copilăria multor generaţii. „Cartea junglei”, „Regele Leu” sau „Frumoasa şi Bestia” sunt doar câteva dintre titlurile care vor anima programul Kinodiseea.

Filmele, subtitrate sau dublate în limba română, în funcţie de recomandarea de vârstă, se adresează copiilor între 5 şi 14 ani, educatorilor, bunicilor şi părinţilor.

Juriul este şi în acest an format din copii, cei mai în măsură să acorde premiul pentru Cel mai bun film.

Pe lângă selecţia de producţii internaţionale pentru copii, cei mici vor avea ocazia să participe la workshopuri de actorie, montaj, costume, handmade, susţinute de specialişti care îi vor iniţia în tainele cinematografiei. Totodată copiii se vor bucura de nenumărate surprize şi de un bal mascat, unde îşi vor putea întâlni personajele preferate.

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei sectorului 5, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sursa: Agerpres

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.