Filme românești în selecția HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-in-selectia-hiptrip-travel-film-festival/

5 scurtmetraje şi două documentare româneşti au fost incluse în selecţia HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediţie, festivalul îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, oferind filmelor româneşti un loc aparte în programul festivalului.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Un calup de scurtmetraje cu și despre călătorii va rula sâmbătă, 10 octombrie, la Cinema Eforie, de la ora 17:00. Călătorie la oraș, scurtmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu în 2003, cu Ion Sapdaru și Constantin Diță, spune povestea unui învățător de la țară ce pleacă spre oraș în plină sărbătoare. Tot despre o călătorie vorbește și scurtmetrajul lui Millo Simulov, Hello Kitty.

De data aceasta, povestea se petrece pe malul mării. La mare vor să ajungă și personajele lui Andrei Răuţu, în Ela, Panda şi Madam. Din selecția HipTrip face parte și Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola, filmul lui Emanuel Pârvu premiat în 2012 la Festivalul Internațional de Film Anonimul cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj. Un alt scurtmetraj premiat este și Excursie al lui Adrian Sitaru, povestea unui copil ce fură o cameră video și începe să își filmeze viața de zi cu zi.

„Am ales aceste 5 scurtmetraje pentru că, evident, au ceva în comun cu profilul festivalului nostru. Astfel, toate povestesc despre încercările personajelor de eliberare şi evadare din tot ceea ce le înconjoară şi de care se simt înghiţite. Sperăm să vă placă să le (re)vedeţi şi să fiţi curioşi de ce realizatorii lor au simţit nevoia să scape. Nu asta încercăm să facem toţi, la un moment dat?” – Florin Barbu, critic de film

Cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival va difuza în premieră „Către Nord, pe urme de Ural şi Kamaz”, regia George Oprea, un documentar despre prima expediţie românească în nordul extrem al Siberiei. O expediție de aproape 30.000 de kilometri, făcută de opt oameni în 55 de zile, la temperaturi de până la -54 de grade Celsius.
“În martie 2012 am mers în estul extrem al Siberiei, traversând integral Drumul Oaselor, și atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Înghețat al Siberiei.

Această expediție a pornit de la un simplu indicator pe care l-am zărit într-un mic sat de crescători de reni, la vreo 200 km nord față de Kolîma, Drumul Oaselor către Magadan, indicator care îndruma către o localitate situată dincolo de Cecrul Polar de Nord. Crezusem că am ajuns la capătul lumii, dar ne-am dat seama că și mai la nord de acest loc sunt localități, oameni, viață. Astfel ne-a atras atenția Tiksi, unul dintre cele mai nordice orașe de pe Pământ. Am călătorit iarna, este singurul anotimp când se poate circula pe terenul altfel ostil și mlăștinos.

Se poate merge doar pe suprafața înghețată a râurilor sau a Oceanului Arctic, fiind singurele rute terestre practicate ocazional de șoferii de Kamaz-uri și Ural-uri, care aprovizionează micile așezări de acolo. Am ales Siberia, pentru că este atât de curată și pură, fiind practic neatinsă de om, o „țară” în care m-aș întoarce în orice anotimp”, spune Mihai Ţucă, unul dintre membrii expediției. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu mermbrii expediţiei.

România va fi reprezentată și de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, şi redă povestea expediţiei Belgica (1897-1899) – prima expediţie ştiinţifică în Antarctica, alături de Roald Amundsen, Frederick Cook şi căpitanul Adrien de Gerlache.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.