Filme românești la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Cea de-a şasea ediţiei a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va începe pe 21 august la Craiova, urmând ca în perioada 23-30 august tot evenimentul să se mute în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), unde vor fi proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2015

Anul acesta, printre filmele care vor rula, se vor regăsi și trei lungmetraje românești:

Primul dintre acestea este Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, și care va fi reluat mai târziu în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc este Aliyah Dada (2015), în regia Oanei Giurgiu, în care aflăm o istorie bine documentată a evreilor din România, iar cel de-al treilea lungmetraj autohton este Toto și surorile lui (2014), un documentar observațional regizat de Alexander Nanau, în care se spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri.

De asemenea, în programul festivalului vor fi și cinci scurtmetraje produse în țară, Lucky (2014), Calea Dunării (2014), There’s Nothing in this World (2015), 10 ore (2015), Ela, Panda și Madame (2013), dar și spectacolul de teatru Harap-Alb?!, ce va avea loc la Craiova, în Centrul Vechi, sâmbătă, 22 august, ora 20.00.

Pe timpul desfăşurării evenimentului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.