Filme românești și invitați de marcă la ANONIMUL IIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-si-invitati-de-marca-la-anonimul-iiff/

Miercuri, 12 august, a început la Sfântu Gheorghe cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Indendepent ANONIMUL IIFF. Dacă în mod obişnuit la proiecţii participau aproximativ 3500 de persoane, anul acesta evenimentul se desfăşoară în condiţii speciale, impuse de pandemie, numărul maxim de spectatori fiind de 400 de persoane la fiecare proiecţie, multe dintre acestea sold-out.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

„Aş vrea să sper că, decât să vorbim atât de mult despre distanţare, care sigur că există, poate ne gândim zilele astea cât de mult ne poate apropia faptul că suntem aici şi că în spatele nostru avem un ecran pe care putem să vedem film”, a declarat Miruna Berescu, directorul festivalului ANONIMUL la Gala de deschidere.

În programul festivalului se regăsesc 26 de filme: competițiile de scurtmetraj românesc (9 titluri) și internațional (10 titluri), plus șapte producții de lungmetraj de ficțiune și documentar, dintre care cinci sunt producții autohtone: 5 MINUTE (r. Dan Chișu), ACASĂ (r. Radu Ciorniciuc), COLECTIV (r. Alexander Nanau), IVANA CEA GROAZNICĂ (r. Ivana Mladenović) și MALMKROG (r. Cristi Puiu)

„Este un an special. Nu am ştiut până relativ recent dacă festivalul va avea loc sau în ce fel va avea loc. Dar chiar şi aşa, am avut peste 50 de filme înscrise în competiţia de scurtmetraj românesc şi spre 1.000 de filme la cea de scurtmetraj internaţional”, a spus Ionuţ Mareş, selecționer al competițiilor de scurtmetraj.

Câştigatorii celor două secţiuni de scurtmetraj vor fi desemnaţi prin votul publicului, care va fi exercitat online, pe vot-anonimul.ro.

Printre invitații speciali ai festivalului se regăsește și jurnalista de investigație Mirela Neag, prezentă la proiecția documentarului COLECTIV, care a avut loc joi, 13 august: „Scopul declarat al regizorului Alexander Nanau a fost ca fiecare dintre noi să vadă cât de mult ne influențează viața adevărul sau neadevărul spus de către cei care ne coordonează sau ne administrează. Veți vedea în film personaje care ne-au condus în urmă cu 4 ani, care apar și astăzi ca “purtători de cuvânt” ai instituțiilor și iau decizii care ne privesc. După aproape cinci ani de la tragedia din Colectiv nu s-a schimbat absolut nimic în sistemul medical românesc.”

Regizorul Dan Chișu și actrița Diana Cavallioti sunt așteptați în această seară, alături de producătoarea Anamaria Antoci, la proiecția filmului 5 MINUTE, inspirat de un scandal dintr-un cinematograf, când spectatorii au protestat împotriva comunității LGBT.

MALMKROG, noul film al regizorului Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov, va închide cea de-a 17-a ediție a festivalului, precedat de concertul Muse Quartet și de proiecția filmelor  de scurmetraj câștigătoare.

Website | Facebook | Instagram

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.