Filme și artă culinară, la NexT 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-si-arta-culinara-la-next-2017/

Anul acesta NexT on the Menu şi Focus Grecia îmbină dragostea pentru cinema cu cea pentru arta culinară.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2017

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) vine în întâmpinarea celor care iubesc filmele și arta culinară prin intermediul a două secțiuni pline de culoare: Focus Grecia și NexT on the Menu. Pe lângă cele douăsprezece filme cuprinse în cadrul celor două programe, evenimentele propun spectatorilor o serie de degustări gourmet.

Început în urmă cu câțiva ani, programul NexT dedicat cinematografiilor naționale a adus în atenția spectatorilor o serie de scurtmetraje dintr-o anumită țară/regiune europeană. După Ţările Baltice şi Ţările Nordice, Grecia devine centrul unui program special care cuprinde șase scurtmetraje recente semnate de regizori eleni. Pentru a desăvârși experiența, proiecția scurtmetrajelor cuprinse în secțiunea Focus Grecia va fi urmată de un bufet grecesc de-a lungul căruia participanții vor degusta preparate tradiționale. Din programul Focus Grecia fac parte filmele:

Prosefhi: Greek School Prayer (regia:Thanasis Neofotistos, 2014) pune în ring două tipologii ale adolescentului de pretutindeni, bully-ul şi băiatul bun, ca pretext al unei discuții mai ample despre o serie de probleme din spectrul coming of age, cum ar fi căutarea identităţii.

Analizând relația dintre fiica devotată și tatăl imobilizat într-un scaun cu rotile, Sandy beach (semnat de Thanos Papastergiou, 2016) este un scurtmetraj despre dragoste şi datorie, despre rutină şi penitenţă autoimpusă, despre moarte şi libertate.

Spre deosebire de celelalte filme cuprinse în selecție, Archipelagos, naked granites (regizat de Daphné Hérétakis, 2014) este un film-eseu cu o miză formală și politică îndrăzneață, suprapunând un voice-over care recită fragmente dintr-un jurnal, secvențe din viaţa de zi cu zi a atenienilor şi momente de revoltă stradală.

O noutate printre secțiunile speciale ale festivalului o constituie NexT on the Menu, un program care își propune să îmbine pasiunea pentru cinema și cea pentru arta culinară. Inspirate de plăcerea de a găti, cele sașe scurtmetraje urmăresc felul în care se întrepătrund aromele, gusturile, cultura culinară în general cu viețile noastre. Programul NexT on the Menu este prezentat anul acesta de French Revolution, care oferă tuturor spectatorilor un voucher cu care, ulterior, pot ridica din magazinele French Revolution un ecler la alegere.

Printre scurtmetrajele selectate se numără și Éclair, semnat de Marko Gjokovik, un film a cărui acțiune se desfăsoară în anii 1980 și care surprinde plăcerea vinovată a unui copil de a gusta din preparatele pregătite de tatăl său în așteptarea venirii mareșalului Tito la reședința acestuia de vacanță.

The Macaron Man al lui Ben Garfield este un mockumentary plin de umor despre un tânăr patiser care încearcă să crească vizibilitatea afacerii proaspăt deschise printr-un filmuleț de promovare despre propria cofetărie.

Sweet dumplings (regia: Lai Kin Chang) dramatizează tocmai această putere a artei culinare de a lega anumite gusturi de memoria unor persoane dragi. Fără niciun fel de dialog, camera urmărește modul tacticos și plin de tandrețe al unor tineri părinți care prepară felul de mâncare preferat al fiicei lor care a murit în urmă cu trei ani.

Secțiunea Focus Grecia va putea fi văzută sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 15:00, la Cinema Elvira Popescu, fiind urmată de bufetul grecesc, iar programul NexT on the Menu va putea fi urmărit vineri, 23 iunie, începând cu ora 18:00, tot la Cinema Elvira Popescu.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.ro

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.
Bilete Focus Grecia: https://goo.gl/nCXaWc

Bilete NexT on the Menu: https://goo.gl/kM4s52

10
/02
/15

CineȘoc este noul eveniment marca ARCUB, care va transforma lunar sala de spectacole din Batiște 14 într-o sală de proiecție cinematografică. Astfel, programul urmărește să devină o alternativă la filmul de mall și, în același timp, o completare a ofertei existente deja în sălile independente din Centrul Bucureștiului.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

08
/02
/15

O maşină Ferrari 250 SWB California, parte a colecţiei Baillon şi care i-a aparţinut pentru scurt timp actorului francez Alain Delon, a fost vândută pentru 14,2 milioane de euro, fiind vedeta unei licitaţii organizate de casa Artcurial în cadrul evenimentului Salon Rétromobile de la Paris.

08
/02
/15

Ovidiu-Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Victor Rebengiuc. Mari actori ce recomandă filmele din Seria „Duminica filmului românesc”. Puteţi urmări „Dreptate în lanţuri” „Ion: blestemul pământului şi „Tandreţea lăcustelor”, duminică, 8 februarie, la TVR2.

07
/02
/15

Actriţa americană Natalie Portman, care locuieşte de curând la Paris, după căsătoria ei cu coregraful francez Benjamin Millepied, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Madame Figaro, că este pregătită să joace într-un film turnat în limba lui Molière

07
/02
/15

Lungmetrajul "Aferim", de Radu Jude, care va avea premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Berlin, se numără printre cele nouă filme pe care prestigioasa revistă americană IndieWire le recomandă la evenimentul cinematografic din capitala Germaniei.

07
/02
/15

CRONICĂ DE FILM „Whiplash”, scris și regizat de americanul Damien Chazelle, este un film încrâncenat care susține ideea de act artistic ca simplă mecanicitate, folosind ca pretext narativ o relație maladivă între un toboșar de jazz ambițios și un profesor despotic.

06
/02
/15

Channing Tatum şi Mila Kunis formează pentru prima dată un cuplu pe marile ecrane în „Ascensiunea lui Jupiter”, o aventură SF de proporţii epice, realizată de Lana şi Andy Wachowski şi produsă de Warner Bros. Pictures. Filmul care are premiera în 3D şi IMAX 3D pe 6 februarie.

06
/02
/15

Capitala Germaniei a devenit centrul mondial al cinematografiei o dată cu Gala de Deschidere a celei de-a 65-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (5-15 februarie). Evenimentul a avut loc aseară la Berlinale Palast în prezența a peste 1500 de invitați. Gazdele serii au fost Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, și Anke Engelke.

05
/02
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător în 2014 al Premiului Gopo pentru cel mai bun documentar, „Experimentul Bucureşti” este un experiment cinematografic despre un posibil experiment social imaginat pentru a atrage atenţia asupra unui experiment istoric dureros, Fenomenul Piteşti.

05
/02
/15

Șase proiecții pentru public și presa internațională vor aduce povestea procurorului Cristian Panait, cea care a inspirat scenariul filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, peste hotare, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul începe astăzi, 5 februarie, și se va încheia pe 15 februarie, cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu fiind inclus în secțiunea Panorama Special.