#FilmeDeCannes. „Benedetta” – Blasfemie şi spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmedecannes-benedetta-blasfemie-si-spectacol/

CRONICĂ DE FILM N-am putut să mă uit la „Benedetta”, noul film al lui Paul Verhoeven, plasat într-o mănăstire de călugăriţe din Italia secolului al 17-lea, decât ca la o comedie romantică.

Un articol de Ionuţ Mareş|9 noiembrie 2021

E drept, una condimentată cu secvenţe horror şi erotice, atât de specifice cineastului de origine olandeză.

Cum să priveşti altfel scenele în care blonda maică Benedetta, jucată de Virgine Efira, are viziuni mistico-sexuale cu Isus?

Sau apariţia rănilor pe corpul său – semne ale sfinţeniei ori autoflagelările unei impostoare?

Sau momentul în care bruneta maică Bartolomea (Daphne Patakia), cu ai săi ochi întunecaţi şi prevestitori de rele, îi pregăteşte Benedettei o jucărie sexuală dintr-o statuetă de lemn cu Fecioara Maria, după ce i-a tulburat mintea neprihănită cu apariţia sa (scuze pentru jumătatea asta de spoiler)?

Astfel de provocări au populat dintotdeauna imaginaţia lui Verhoeven, interesat mereu de clasica ciocnire dintre un spirit alimentat de religie şi un trup dominat de impulsuri greu de controlat. O luptă care nu se încheie niciodată cu o victorie finală clară a vreuneia dintre tabere – e marcată doar de succese provizorii alternative.

Ba chiar aş zice că „Benedetta” este printre cele mai cuminţi filme ale sale. Sau poate că e doar o impresie, dată de faptul că cinema-ul a spart multe tabuuri de la perioada în care regizorul zdruncina cu viziunile sale febrile filmul de autor european şi apoi Hollywood-ul şi până acum.

Mi-e greu să consider caracterul său iconoclast principala atracţie din „Benedetta”. Blasfemia sa nu prea mai are pe cine să şocheze, decât probabil pe puritanii care ar da cine ştie cum peste această poveste fierbinte de iubire carnală între două călugăriţe, pe un fundal de moarte cauzată de ciumă.

Însă poate să distreze, şi face asta cu aerul că e cel mai uşor lucru din lume. Şi la 83 de ani, veteranul Verhoeven ştie să ofere spectacol cinematografic.

Cu al său ritm ameţitor şi cu zeflemeaua şi degajarea sa, „Benedetta” e teribil de entertaining. Iar asta ar trebui să fie suficient, într-un peisaj festivalier destul de încrâncenat.

„Benedetta” a fost văzut în România la Les Films de Cannes a Bucarest.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.