Filmele din cadrul Black Sea Arts Festival se văd și online, în luna ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-din-cadrul-black-sea-arts-festival-se-vad-si-online-in-luna-ianuarie/

Asociaţia Pământeni începe anul cu o retrospectivă a filmelor proiectate în anii precedenţi, ce vor putea fi văzute pentru o perioadă limitată pe site-ul Black Sea Arts Festival.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2019

Între 21 și 27 ianuarie, pe site-ul www.pamanteni.ro, vor fi putea fi vizionate documentare și reportaje prezentate la edițiile anterioare.

Cele două documentare și calupurile de reportaje politice sunt disponibile în perioada 21 – 27 ianuarie pe site-ul www.pamanteni.ro, pentru privitorii care nu au ajuns la edițiile anterioare ale festivalului, dar și pentru cei care își doresc să le revadă.

Festivalul ce reunește zeci de artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia și Rusia, a adus în premieră, alături de spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de artă și expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură, spectacole de dans și concerte, o serie de filme artistice și documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă aducă în discuție situația politică și socială actuală a țărilor aflate în bazinul Mării Negre.

Filmele disponibile online pe site-ul festivalului sunt:

Hybrid Warfare (documentar, r. Toma Chagelishvili/GE, 2018/50′) – povestește despre ce este ”Războiul hibrid” și care sunt metodele pe care Rusia le folosește pentru a-și domina vecinii și pentru a controla politica internațională. 5 președinți și numeroși experți analizează tacticile folosite de Vladimir Putin care au schimbat pentru totdeauna regulile războiului.

Lifelong Mission / Ebedi ezamiyyet (documentar, r. Fariz Ahmedov /AZ, 2016/60′) scoate la lumină eforturile delegației din Republica Azerbaijan, trimisă la Conferința pentru pace din Paris, după proclamarea independenței țării, în 1918.

În urma eforturilor considerabile depuse de membrii delegației, Consiliul Suprem pentru pace de la Paris a recunoscut independența Republicii Azerbaidjan însă, trei luni mai târziu, în aprilie 1920, Armata Roșie rusă a ocupat din nou țara. Membrii delegației nu s-au putut întoarce în țara natală și au continuat să se lupte, din diverse țări din Europa, pentru independența unei patrii pe care nu au mai vazut-o niciodată.

Retrospectivă reportaje Corneliu Durnescu (MD, 2017/79′). Comunismul a marcat multe societăți din estul Europei însă, în republica Moldova, experiența comunistă a fost o traumă puternică.

Manipularea sistematică, foametea îndelungată la care au fost supuși locuitorii și agenda politică nemiloasă a Rusiei au creat un climat de viață neiertător și o societate în care suferința oamenilor răsună până astăzi.

Retrospectivă reportaje Rustavi 2 (GE, 2017/20′). Aflată la granița dintre Europa și Asia, Georgia este o națiune tânără ce s-a născut în 1991 odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

Istoria Georgiei post-sovietice este una tumultuoasă, plină de conflicte etnice și teritoriale care au încetinit stabilizarea politică și economică a țării, iar această istorie plină de suferință și război continuă și astăzi.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

01
/01
/14

La grande bellezza, The Congress și Upstream Color sunt câteva dintre filmele lui 2013 pe care Cinesseur - pseudonimul unuia dintre cei mai populari și mai apreciați critici de film din mediul online -, le-a inclus în “Creme de la creme”, obișnuita sa cine-retrospectivă din final de an.

01
/01
/14

Cocul purtat de Audrey Hepburn în "Breakfast at Tiffany's", "moţul" cântăreţului Elvis Presley şi tunsoarea actriţei Jennifer Aniston în rolul Rachel din serialul TV "Friends" se numără printre cele mai emblematice coafuri din istorie.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).